- hirdetés -

Rengeteg állat kerül az utcára és menhelyre: erre hívja fel a figyelmet a hontalan állatok világnapja.

Tudatosan kell gondolkodnunk, ha úgy döntünk, hogy kis kedvenccel bővítjük a családunkat – fontos minden esetben hangsúlyozni, hogy felelősséggel jár az állattartás. Attól a pillanattól ugyanis mi gondoskodunk egy életéről, azonban ezt sokan nem veszik kellőképpen figyelembe, emiatt több állat kerül utcára vagy menhelyre.

– Magyarországon sajnos élen járunk a hontalan állatok területén, rengeteg kidobott kutya van- kezdte az orosházi Szikhát Kutyamenhely telepvezetője, Pusztai Ilona. Nem győzzük nap, mint nap befogadni őket. Egyre többen jelentkeznek, hogy hoznának be kutyát, nekünk Orosházán ez kötelező feladatunk egyébként is. 

A telepvezető elárulta, lényeges tudni az egyesületről, hogy nehezen adnak kutyát örökbe, mivel olyan gazdát próbálnak választani, aki valóban alkalmas arra, hogy kutyát tartson. Fontos, hogy az állatnak ne csak gazdája, hanem JÓ gazdája is legyen -hangsúlyozta.

– Ezek az állatok kivétel nélkül mindegyik megszenvedett egy vagy több gazdát az előéletében. Úgy gondolom, hogy az elsődleges szempont az, hogy ezek az állatok nagyon jó helyre kerüljenek.

Jelenleg az orosházi menhelyen 160 kutyus van, azonban ez a szám pár kutyussal mindig gyarapszik. Tavaly 220 kutya volt náluk a menhelyen, de ebből 217-nek sikerült gazdát találni.

(Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Tudni kell, hogy az idősebbeket, a nagyobb testű és fekete kutyákat nem annyira szívesen fogadják örökbe. Így mindig van egy pár kutyus, akik itt maradnak a menhelyen. Ilyen például Kormi, aki már 14 éve él itt és tudjuk, hogy őt soha nem fogjuk örökbe adni. Van egy fekete kutyánk Manó, aki szintén 5 éves, pici korában került ide, őt a viselkedése miatt nem adhatjuk oda. Jó lenne, ha lenne annyi önkéntesünk, akik ezekkel a kutyákkal tudnának foglalkozni, például kutyaiskolába járnának velük.

Ha kóbor állatot látunk mindenféleképpen állatvédő szervezetet keressünk meg, Orosházán három szervezet is van. Ha nekünk tűnik el állatunk, szintén érdemes szólni menhelynek, viszont az internetre minél hamarabb ajánlatos kóborló állatot feltenni, mivel sok állatot haza juttatott már, nem szabad napokat várni vele.

– Örökbefogadáskor mindig elmondjuk a kutyák tulajdonságait, a rosszat is. Állatot mindig úgy adunk örökbe, hogy bolhamentes, féregmentes, kombinált oltása, veszettség elleni oltása és chipje is van. Ha felnőtt kutyus, akkor pedig ivartalan. Sajnos a szívférgesség nagyon elterjedt a kutyák körében, ami ha több éven keresztül kezeletlenül marad, akkor halálos kimenetelű is lehet.

Az örökbefogadással segítünk egy állat sorsán, akinek előtte nem volt boldog élete. A legfontosabb, hogy nagyon hálásak, hatalmas szeretet van bennük. Figyeljünk rájuk, hiszen nekik is szükségük van egy szerető családra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.