- hirdetés -

Az emberi akarat nem ismer határokat. Szanda Zoltán osztotta meg élményeit az országos eseményen szerzett tapasztalatairól.

Augusztus 7-én rendezte meg a BSI Budapest Sportiroda a Balaton-átúszást. A komoly járványügyi részvételi szabályozások ellenére közel 7000 induló vágott neki a megmérettetésnek. A népes mezőny ebben az évben már háromféle indulási lehetőségből választhatott. A hagyományos és egyben legnagyobb népszerűségnek örvendő 5,2 kilométeres Révfülöp – Balatonboglár úszótávon több, mint 6200 fő vágott neki a tóátkelésnek. Debütált a Balaton-áthúzás, ahol ugyanezt a távot SUP-pal lehetett teljesíteni, egy az úszókkal párhuzamos folyosón – ebben a kategóriában több, mint 200 fő szállt vízre. Másodszor rendeztek féltávú úszást, Balatonboglári indulással és érkezéssel lehetett teljesíteni a 2,6 km hosszúságú eseményt – itt 500-nál is több résztvevő csobbant vízbe. Az 5,2 km-es táv leggyorsabb teljesítője a férfiaknál Dom Attila 1:00:24-es, a nőknél Maisa Andrea 1:14:27-es idővel.

Információnk szerint Orosházáról többen is teljesítették a távot. Közülük a 39 esztendős Szanda Zoltánt kértük meg, hogy mesélje el élményeit, tapasztalatait a versenyről.

– Már a tavalyi féltáv után elhatároztam, hogy idén átúszom a Balatont. A felkészülés rövid volt, bár a versenyt a bizonytalan időjárás miatt egy héttel elhalasztották. Augusztus 7-én, az esemény napján nagyon korán keltem, hogy időben odaérjünk, hiszen közel 7000 ember várt a regisztrálásra. Becsekkoltam, öltözés, egy pár jó tanács a családtól, egy korty víz és indultam. A víz egy kicsit hideg volt, de jó érzés volt látni a tömeget, ahogy mindenki ugyanazt a célt akarja. A legnagyobb élményem, hogy a Balaton közepén lehettem – a nyílt vízen – és hihetetlen érzés megküzdeni a hullámokkal. Az első 2000 méter viszonylag gyorsan eltelt, majd utána egyre csak az 500 méteres jelzőbójákat kerestem, felerősödött a szél, a hullámok meg csak jöttek és jöttek. Az utolsó 500 méternél teljesen elfáradtam, de tudtam, hogy a családom a parton vár és ez volt a fontos, ez adott még erőt. 2 óra 30 percet tűztem ki célul és amikor a célkapunál a chip leolvasása után mondták, hogy 2 óra 16 perc az időm,  büszke voltam magamra. Megcsináltam! 6078 átúszóból az 1776. lettem. Jövőre újra átúszom a Balatont – osztotta meg élményeit az orosházi sportember.

Szanda Zoltán

A sportrendezvény 2022-ben jubilál, 40. alkalommal rendezik meg a Lidl Balaton-átúszást, melynek időpontja 2022. július 23-a lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.