- hirdetés -

Aki sokat van a vízparton, annak biztosan okozott már bosszúságot, sőt kisebb-nagyobb sérülést is az egyik invazív halfajunk, a törpeharcsa. A KHESZ vizein folyamatosan gyérítik a túlszaporodott állományt.

A törpeharcsa – vagy ahogy a horgászok hívják, a törpe – Észak-Amerikából származik, és a múlt század fordulóján került a magyar vizekbe. Sajnos eredeti élőhelyével szemben, nálunk nem nő két-három kilósra. Természetes ellenségei nem képesek kordában tartani állományát, így bizonyos, számára jó életfeltételeket kínáló vizekben (megyénkben a legtöbb holtág ilyen) nagyon el tud szaporodni. Ha egy vízterületen túlságosan elszaporodik, akkor lehetetlenné teheti a hagyományos csalikkal történő horgászatot. Ilyenkor válogatás nélkül mindenre rákap, még a harcsázó szerelésre tűzött nagytestű keszegeket is megtámadja és halálra gyötri. Ez már magában elég lenne, hogy ne szeressük, de ezen felül még jeles ikrapusztító is őkelme. Ha valaki látott már keszegikrát habzsoló törpét, az többé biztosan nem engedi vissza a megfogott példányokat.

Ezek már nem esznek meg több ikrát (Fotó: Bencsik Attila)

Egy ideje a horgászvizek gazdái is tudatosan igyekeznek harcolni a törpe-invázió ellen. A törpeharcsa csapdákban már eddig is sok mázsa intett búcsút az ikrazabálásnak és a horgászbosszantásnak. A fiatal törpeharcsák bolyképző tulajdonságát kihasználva, idén a KHESZ (Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége) halőrei eddig hozzávetőlegesen 1-2 mázsa törpeharcsa ivadéktól mentesítették zárt vizeinket a nyár folyamán. Az őshonos halközösségeinkre fokozott veszélyt jelentő inváziós halfaj idén „kikelt” apró utódai így tízezres nagyságrendben kerülnek ki holtágaink ökológiai rendszeréből, ami a téli, varsás szelektáló halászat mellett egy másik hatékony módja a törpeharcsa-állományok visszaszorításának. Mint Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője elmondta, az ivadékok begyűjtését a következő hetekben is folytatják, amíg a bolyok egyben maradása erre lehetőséget biztosít.

Jenen írásunkat az orosházi buszpályaudvarral szemben, a Kossuth u. 25. sz. alatt megtalálható Kedvenc és Horgászbolt támogatta, ahol a ragadozó és a békés halak horgászatához szükséges valamennyi felszerelés és kiegészítő, valamint csali és etetőanyag is nagy választékban kapható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.