- hirdetés -

Nagyszabású állásbörzét tartottak hétfőn Mezőkovácsházán. A határon is átnyúló kezdeményezés négy állomása közül ez volt az első, melyen álláskeresők és foglalkoztatók találhattak egymásra.

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány és az aradi székhelyű „Excelsior” Egyesület az Interreg V-A Románia-Magyarország Program 2014-2020 támogatásával megvalósuló, „Felnőttképzés az egészséges életmód és a fenntartható környezet területén” című projekt állásbörzéjét tartotta Mezőkovácsházán 2021. augusztus 2-án 9 órától a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán. A munkalehetőséget kínáló cégek, – a Merian Foods Kft, a Linamar Zrt., Körös-Maros Biofarm, Csaba Metál Zrt. – mellett ott találhattuk a Magyar Honvédség toborzóit is.

A katonai pálya is vonzó lehet sokak számára (Fotó: Horváth Bence)

Mint Ráki Zsolt az alapítvány projektmenedzsere elmondta, a program során sok képzés valósult már meg, az álláskeresők esélyeinek növelése érdekében.

– Jelenleg a tizenharmadik képzésnél tartunk, célunk pedig az, hogy mintegy kétszázhúsz oklevelet, jogosítványt, illetve az állam által akkreditált tanúsítványt adjunk ki. A projekt ez év végéig tart és jelenleg a százkilencvenedik kiadott bizonyítványnál tartunk. A munkaerőpiacon való érvényesülés megkönnyítése érdekében szervezzük a maihoz hasonló állásbörzéket. Négy állomása lesz ennek a programnak. Ez az első, és lesz még állásbörze Gyulán, Sarkadon és Békéscsabán is. A mai börzére mintegy száz érdeklődőt várunk. Nyolc állást kínáló cég, intézmény képviselői vannak jelen, akik segítenek eligazodni, illetve bemutatják a náluk folyó tevékenységet, válaszolnak az álláskeresők kérdéseire – mondta el a projektmenedzser.

Az állást kínáló cégek képviselői válaszoltak a felmerült kérdésekre (Fotó: Horváth Bence)

A Ráki Zsolt által említett képzések közt volt a projekt során sörfőző, állatgondozó, traktorvezető, targoncavezető, gépi fejős és még sok, a régióban jól felhasználható bizonyítványt adó tanfolyam, iskola.

Megtudtuk, hogy a szomszédos Romániában is fut egy hasonló projekt, mellyel terveznek közös programokat, feltéve, hogy a covid-19 nem szól ismét bele. A projekt vezetése bízik benne, hogy a célként kitűzött 220 főt nem csak végzettséget igazoló okirathoz, de munkához is sikerül juttatniuk.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.