- hirdetés -

Gyopárosfürdőről indultak, majd a Juszt majort, Gádorost és Árpádhalmát is útba ejtve tettek meg 35 kilométert az idei Justh Zsigmond Emléktúra résztvevői.

A tavalyi eseményhez viszonyítva hamarabb, már július 24-én nekivágtak a két résztávból álló, összesen 35 kilométeres távnak a Justh Zsigmond Emléktúra résztvevői. A rendezvény célja viszont nem változott az előző évhez képest: egy ismeretterjesztő, új kihívásokkal rendelkező útvonalon biztosítson a résztvevőknek szabadidős programot. A túra szervezője, Viczián Zoltán is ennek megfelelően alakította ki a programot.

– Nem csak egyszerű gyaloglást tartalmaz, hiszen igyekszünk minél több ismeretterjesztő előadással is szolgálni közben, útba ejtve különleges emlékhelyeket. Várhatóan sötétedéskor érjük majd el az Árpádhalomnál lévő dombot, de előtte még a Juszt majornál is teszünk egy kitérőt, megemlékezve a mintegy 130 éve alapított parasztház itteni működéséről, később pedig a gádorosi temetőben felkeressük a túra névadójának, Justh Zsigmondnak a sírját is – árulta el még az indulásukat megelőzően.

Ezt követően a Justh Zsigmond könyvtárig folytatták útjukat, az első résztávra jelentkezőknek itt ért véget a túra, a második résztávra jelentkezők pedig itt csatlakozhattak. Árpádhalom a 23. kilométernél érte a csapatot, itt újabb frissítőpont várta őket, majd innen mentek fel a dombra megnézni a naplementét, a csend nyugalmával átélve az itt átvonuló honfoglaló ősök akkori érzéseit.

A sötétedést követően pedig egy éjszakai túra keretében tértek vissza egészen a Gyopárosfürdőn lévő kiindulópontjukig. Nem maradt más hátra, mint hogy a túra végén minden résztvevő fáradtan, de boldogan vegye át jól megérdemelt díjazását.

Az indulás pillanata (Fotó: Horváth Bence)

– Szombat délután normális ember a strandra megy, de a fürdő bejárat előtt 27 fő gyűlt össze. A fél kettes induláskor már érezhető volt a meleg. A Justh Zsigmond utca végén kapott frissítő után a nyílt dűlő úton már semmi se állította meg a napsugár melegét. Itt mértem a legmagasabb hőfokot, ami 41 °C volt. Gádoros temetőjének a nyomós kútja igazi kincs volt.

Az író sírjánál koszorút helyeztünk el , majd az emlék szobáját megtekintettük. Újabb limonádés frissítő után 3 kerékpáros és 18 gyalogos folytatta az utat az árpádhalmi falunapra. A túrázókat nagy adag csöröge fánkkal kínálták meg. Kis szórakozás után a domb volt a következő megálló. Megnéztük a naplementét és örömmel vettük, hogy már csak 29 fok van.

Az utolsó szakaszra 12 gyalogos és 3 kerékpáros indult el. Gyopárosfürdőre este fél tizenegykor értünk. A teljes távot a programokkal együtt kilenc óra alatt teljesítettük. A résztvevők már a város körüli túrázás kemény magjainak számítanak. Elfáradva, de jókedvvel tették meg a saját maguk által kigondolt távot. Az első ősszel, nappal volt hűvösebb körülmények között, most a második első fele nagy melegben a vége éjszakában, de sötétben és 20 fokos hőmérsékletben ért véget. Mind a két időpontnak voltak előnyei és hátrányai, a végén így még nem jutottunk egyességre, hogy jövőre melyik változat legyen. A Pünkösdi Zarándoklat Egyesület ha igény van rá, felkészül arra, hogy az emléktúrát a jövőben is megtartsa – számolt be az élményekről és a tapasztalatokról a túrát követően a szervező.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.