- hirdetés -

Tűz keletkezett egy orosházi gyárüzem ezer négyzetméteres raktárában – közölte szombat hajnalban a Katasztrófavédelem. A tájékoztatás szerint az Orosházi Öblösüveggyárról van szó, ahol egy négyezer négyzetméteres raktárban mintegy ötszáz négyzetméternyi területen csaptak fel a lángok. Hat méter magasan álló raklapokon a bálázott öblösüvegek fóliázása, valamint raklapjai gyulladtak meg.

Az O-I Hungary Kft az alábbi kommunikációt adja ki  a mai tűzesettel kapcsolatban:  

„Az O-I Hungary Kft előraktárában 2021. 07. 24-én hajnalban tűzesethez riasztották a Katasztrófavédelem orosházi  és mezőkovácsházi hivatásos tűzoltóit.

Elsőként azt hangsúlyozzuk ki, hogy az eset kapcsán egyetlen dolgozónk sem volt veszélyben, nem történt személyi sérülés és mindenki biztonságban volt és van.  Az O-I nagy hangsúlyt fektet mindig a munkabiztonságra például most láthatjuk is annak eredményét, hogy a rendszeres vészhelyzeti gyakorlatoknak köszönhetően minden egyes dolgozónk tudta, hogy mi a teendője ebben az éles helyzetben.

Az eset kapcsán szerencsére  nagy lángokkal égő tűz nem veszélyeztette a területet, inkább az erős füst és az oltás során használt vízzel keveredett füstgőz volt látható a környékbelieknek.

A kb 2000 négyzetméteres nyitott oldalú fedett előraktárban a helyi dolgozók és a tűzoltók  gyors intézkedésének köszönhetően sikerült lokalizálni a tüzet, az ebben a raktárban tárolt késztermék mennyiség 2/3-át teljes mértékben sikerült megmenteni a károsodástól.

A tűzoltók szombat reggelre megfékezték a tüzet, de parázslás, izzás, fel-fellángolás még a déli órákban is tapasztalható volt,  de a tűz már nem terjedhetett tovább. A  főként a helyi dolgozók bevonásával történő  utómunkálatok számításaink szerint késő délutánig eltartanak és emellett  vissza tudunk állni a normál munkatevékenységünkre.

A tűz okát jelenleg még nem ismerjük, ennek kivizsgálása mind a cég mind a katasztrófavédelem részéről megkezdődött.” -olvasható a közleményben.

„Nagy mennyiségű csomagolt termékek és raklapok gyulladtak meg szombat hajnalban egy üzem területén Orosházán, a Csorvási úton. Egy közel négyezer négyzetméteres öblösüveg betárolására használt raktárépületben csaptak fel a lángok, hozzávetőleg ötszáz négyzetméter kiterjedésben. Az esethez riasztott orosházi és mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók, a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, több irányból hab és vízsugár segítségével a tüzet eloltották, majd az tűzzel érintett területet hőkamerával átvizsgálták. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan az épületben dolgozók kimenekítse megtörtént, valamint a nem égő raklapok a területről elszállításra kerültek. A beavatkozás idején a Békés megyei katasztrófavédelmi mobil labor több helyszínen is méréseket hajtott végre. A levegőben egészségre káros mennyiségű mérgező anyag nem volt kimutatható. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.” -közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelem.

(Fotó: Békés Megyei Katasztrófavédelem)

Korábban írtuk, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról adott hírt, hogy az orosházi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték el oltani a lángokat. Az esethez a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók is kiérkeztek.

A tűzoltók négy habosított vízsugárral és két védősugárral dolgoztak.

Az esethez kivonult a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborja is, akik a vizsgálatok során megállapították, hogy az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációjú káros anyag nem került a levegőbe.

A nem égő raklapokat két targoncával hordták el a tűzzel érintett területről, amikor a tűz intenzitásának csökkenése ezt lehetővé tette.

A mentési munkálatokban nem részt vevő dolgozóknak – huszonhat fő – el kellett hagyniuk a raktárépületet a tűz keletkezésének idején. Személyi sérülés nem történt.

A legfrissebb információ az esetről szombat reggel 7 óra 40 perckor érkezett, akkorra sikerült körülhatárolni a tüzet. Az arra közlekedők még füstöt láttak, de a Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ennek egy része már gőz volt, ami az utómunkálatok során keletkezett.

Az épületben és az ott tárolt termékekben összesen több millió forintos kár keletkezett.

A tűz keletkezésének oka jelenleg ismeretlen, azt a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vizsgálja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.