- hirdetés -

Nagy sikert aratott a tavalyi évben a Justh Zsigmond Emléktúra, ezért idén is megrendezik a hagyománnyá váló kezdeményezést. A résztvevők tervek szerint egy két résztávból álló, összesen 35 kilométeres túra keretében teszik meg útjukat Gyopárosfürdőről indulva, a Juszt majort, Gádorost és Árpádhalmot is érintve.

A tavalyi Justh Zsigmond Emléktúrához viszonyítva kicsit hamarabb, már július 24-én megindulnak a résztvevők. Összesen 35 kilométer vár majd rájuk, egy 15 és egy 20 kilométer hosszú résztávra bontva, de pihenőpontokat is érintve.

– Az emléktúra célja, hogy Orosháza lakosainak és üdülőinek ismeretterjesztő, egy új kihívásokkal rendelkező útvonalon biztosítson szabadidős programot. A gyalogtúra a felújított K+ túra útvonalon, jó minőségű földúton halad majd. Felkeressük az út mentén lévő emlékhelyeket és ismeretterjesztő előadásokkal is színesítjük majd a gyaloglást. A terveink szerint sötétedéskor érnénk el az Árpádhalomnál lévő dombot, a naplementét megnézve pedig bemutatnánk az éjszakai túrázást – foglalta össze az esemény lényegét Viczián Zoltán, a pünkösdi zarándoklatok szervezője.

Az emléktúra során a délutáni regisztrációt követően közösen indulnak el a K+ turista útvonalon. A jelzést követve a Juszt majornál érik el az első megállóhelyet, ahol megemlékeznek majd a mintegy 130 éve alapított paraszt színház itteni működéséről, majd tovább követik a földúton található K+ jelzést. A gádorosi temetőben felkeresik Justh Zsigmond sírját, majd közúton folytatják útjukat a Justh Zsigmond könyvtárig, ahol 15 kilométer megtétele után ismét pihenő és frissítőpont várja őket.

A tavalyi évben sokan próbálták ki az emléktúrát, idén erre már júliusban is lehetőségük van (Fotó: Horváth Bence)

– Az első résztávosoknak itt ér véget az út, itt csatlakoznak a második résztávosok. Elérve az alföldi K-jelzést, azon Árpádhalomig gyalogolunk. 23 kilométernél a faluban frissítőpont vár minket, innen már csak 1,5 kilométer és elérjük a dombot, ahol megnézzük a naplementét. A csend nyugalmával átélhetjük az itt átvonuló honfoglaló őseink akkori érzéseit. Sötétedés után éjszakai túrával érünk vissza Gyopárosfürdőre. Ilyen jellegű rendezvény még nem volt a városban, a túra végén mindenki fáradtan, de a teljesítés örömével, körülbelül éjfél tájékán veheti át a megérdemelt díjazást

Csatlakozási lehetőséget biztosítunk azoknak is, akik  rövidebb résztávon  szeretnének elindulni. Bármelyik pihenőhelyen vagybetonút és turistaút találkozásánál megtehetik, és  természetesen ezeken a helyeken abba is lehet hagyni a túrát. Mindenkit nagy szeretettel várunk – tette hozzá Viczián Zoltán.

Információk a www.punkosdizarandoklatert.hu oldalon, vagy személyesen a 06-30-535-8322-s telefonon kapható. A túra track-je GPX formátumban szintén megtalálható lesz a honlapon. A gyalogos teljesítés mellett kerékpárosokat is várnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.