- hirdetés -

Mindössze néhány éves múltra tekinthet vissza a máktermesztés az orosházi Vegetáció Kft-nél, de a szakmai tapasztalatokat átvették, fejlesztik is a technológiát. Az idei aratás azt mutatja, hogy jól csinálják.

Mint Szollár Szabolcstól, a kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a cég tavaly ősszel hatvan hektáron vetett mákot. A három tábla előveteménye borsó, illetve búza volt, melyek a legjobb előveteménynek mondhatók. A mák esetén a vetés utáni kelés kulcskérdés a termés szempontjából. A csapadékos ősznek köszönhetően szépen kelt a növény, ami a szakemberek szerint fél siker.

Más beállításokat kellett alkalmazni a kombájnoknál (Fotó: Szollár Szabolcs)

– Az egyik legfontosabb ennél a növénynél, hogy jól fejlett állapotban menjen bele a télbe. Ez sikerült. A tavasz időjárása viszonylag jó volt rá. A gyomirtóval is sikerült időben „elkapni” a pásztortáskát, tyúkhúrt és az árvacsalánt. Az áprilisi fagyokat átvészelte és a virágzással sem volt gond. A közelmúlt hőhullámai vetették vissza kissé a magkifejlődést. Betakarításra teljesen megszáradt és ez teljesen más beállításokat kívánt a kombájnoknál. Kicsivel több is lett a szemveszteségünk – foglalta össze az elmúlt, több, mint fél évet az ügyvezető.

Kombájntisztán a hozam tíz és tizenhárom mázsa közt alakult, táblától függően és ez egy jó termésnek mondható. Mint megtudtuk a mák ára, nagyüzemi, nagy tételben való értékesítésnél mintegy tíz százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.