- hirdetés -

Nagyon készültek a Múzeumok Éjszakájára a komlósiak. Az orosházi csapat az ő rendezvényükön zárta 18,5 km-es Száraz-ér menti gyalogtúráját.

Június 26-a számos izgalmat tartogatott a Tótkomlósra érkezők számára. A nagy népszerűségnek örvendő motorosfelvonulás után a Múzeumok Éjszakája várta az érdeklődőket fröccsudvarral, kirakodóvásárral, koncerttel és természetesen sok-sok nyitva tartó múzeummal. A Tótkomlós határában fekvő Tanyamúzeum mellett a város három másik múzeuma, a Szlovák Emlékház, a Koppány János Szlovák Néprajzi Gyűjtemény és a Tótkomlósi Szlovák Tájház is nyitva tartott ezen az éjszakán egészen 23 óráig. A helyszínek ingyenes lovaskocsis múzeumjárattal is megközelíthetők voltak. A tárlatvezetés mellett a bátrabbak akár népi viseletbe is öltözhettek, és fotózkodhattak is a néprajzi gyűjtemény előtt.

Az orosházi csapat első múzeumtúrája volt ez az idei

Viczián Zoltán, a Száraz-ér menti gyalogtúra szervezője (Fotó: Horváth Bence)

Ebbe a forgatagba érkezett meg 18 és fél kilométernyi gyaloglás után a Viczián Zoltán által vezetett, zömében orosháziakból álló túracsapat is, akik délután 3 órakor indultak útnak a békéssámsoni Szabadság Házából a Török híd irányába. A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnöke azt monda, az időjárás – az elmúlt napokban jellemző hőséghez képest – elviselhető volt a számukra, de azért jól esett nekik a tótkomlósiak vendégszeretete, az érkezésükkor őket váró hideg ital és a komlósi kolbász. A feltöltődés és erőgyűjtés után az orosháziak körbejárták a helyi tájházat, az emlékházat, és megtekintették a néprajzi gyűjteményt.

A rendezvényre érkezők kipróbálhatták azt is, milyen érzés az evangélikus templom tornyából csodálni a tájat. Ehhez persze néhány száz lépcsőfokot meg kellett mászniuk. A Ludas zenekar koncertjét csak ülve élvezhették a jelenlévők, a táncház sajnálatos módon nem kapott engedélyt. De a sokak által régóta várt közös szórakozás élménye ettől függetlenül megvolt. A legtöbben ugyanis épp azért látogattak ki a rendezvényre, hogy találkozhassanak a rég nem látott jó ismerősökkel, együtt ünnepelhessenek a város többi lakójával. Számukra csak hab volt a tortán, hogy emellett kulturális élményekben is részük lehetett.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.