- hirdetés -

Készül az új birkózócsarnok, pénteken délelőtt már az épület alapkövét is elhelyezték az Eötvös iskola udvarán. A hivatalos ünnepségen jelenlévő Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Németh Szilárd szerint Orosháza és a helyi birkózók már rég megérdemelték az új csarnokot.

Márciusban zöld utat kapott az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) beruházása. A mintegy 400 millió forint értékű új csarnok a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházásában valósul meg központi költségvetésből a Magyar Birkózó Szövetség támogatásával. Az önkormányzat 20 millió forintot adott a projekthez.

Ennek az új létesítménynek az alapkövét helyezték el június 11-én ünnepélyes keretek között. Az ünnepségen jelen volt a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Németh Szilárd is, aki elmondta, hogy a magyar kormány támogatásával elindult egy infrastruktúrát fejlesztő program. Minden olyan településen, ahol megvetette a lábát a birkózás, ott igyekeznek támogatni a sportágat. A szövetség elnöke az eseményen úgy fogalmazott, hogy Orosháza, az orosházi birkózók már rég megérdemelték a csarnokot.

Németh Szilárd szerint megérdemelték az orosháziak az új csarnokot (Fotó: Horváth Bence)

– Az orosháziak több mint száz éve mutatják, hogy sok közük van a magyar birkózáshoz. Amatőr szinten kezdték, majd megalakították a maguk egyesületét, immár 101 éve. Minden olyan körülmény biztosított lesz, ami szükséges ahhoz, hogy a birkózók megfelelően fel tudjanak készülni. Már csak a tehetséggel kell élni, de ez nagy lemondásokkal jár. Hiába van nagyon jó csarnok, nagy tehetség, ha valaki nem küzd meg azért, hogy a csúcsra jusson. Amennyiben a sportoló nem végzi el azt a munkát, amit megkérnek a mesterek tőle sosem fogja elérni a célját. Az orosháziak nem ilyenek, pont az ellenkezője – tette hozzá Németh Szilárd.

Az ünnepségen Dávid Zoltán polgármester beszédében kifejtette: reméli egy olyan csarnokot építenek, ahol tehetségek indulnak útnak, kortársaik előtt példaként álló bajnokok nőnek fel a kiváló munkát végző szakemberek irányítása mellett. Az itt elért eredmények, sikerek pedig öregbítik majd Orosháza hírnevét.

Dávid Zoltán polgármester (Fotó: Horváth Bence)

– Külön örömömre szolgál, hogy egy olyan beruházás alapkőletételénél lehetek jelen, amely a gyermekeinkről, a tehetséggondozásról, a mozgás lehetőségéről, az egészségfejlesztésről szól. Ez a csarnok a fiatalok javát és jövőjét szolgálja. Értük cselekszünk, értük dolgozunk – hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette, hogy kültéri fitneszparkokat létesítenek és a közeljövőben lesz tanuszoda is.

– Fontos, és Magyarország kormánya partner abban, hogy Orosházán is mind több olyan sportlétesítményt hozzunk létre, ahol a gyerekeink jól érzik magukat, ahova szívesen mennek. Ilyen lesz a birkózócsarnok is – fogalmazott a polgármester.

Szél Attila az orosházi birkózás múltjáról mesélt (Fotó: Horváth Bence)

Az OSBK elnöke és a birkózó szövetség elnökségi tagja, Szél Attila az orosházi birkózás múltját idézte fel. Elmondta, hogy Orosháza életében több mint 130 éve van jelen a sportág. Felidézett néhány olyan helyi birkózót, akik nem csak a városi, hanem a magyar sport történelmének is a részesei.

– Mindig volt biztosítva az orosháziaknak hely, ahol a birkózó tudásukat csiszolhatták. A 60-as években kapták meg a Thék Endre utcán a termet, ahol a Spartacus akkori szakosztályvezetője Fehér Laci bácsi körülnézett és a legenda szerint csak annyit mondott: „Szappan van, víz lesz, lavórt pedig hozunk”. Azt gondolom, hogy most egy olyan épület alapköve előtt állunk, ahová nem fog kelleni lavór. A létesítményünk a 21. századi követelményeknek megfelel és nem csak birkózás szempontjából – fogalmazott Szél Attila

Az új csarnok azért is épül az Eötvös iskola udvarára, mert régóta együttműködnek a sporttagozattal. Napközben testnevelés órákat is tarthatnak az új épületben, de majd a kézilabdázók, labdarúgók is használhatják.

A beszédek végén időkapszulát helyeztek el és letették az alapkövet is. A beruházás a tervek szerint még idén novemberben befejeződik.

A mintegy 600 négyzetméteres létesítményben a 288 négyzetméter küzdőtér (két verseny méretű birkózószőnyeg) mellett helyet kap konditerem, szauna, öltözők-mosdók, edzői-orvosi szoba és az úgynevezett galéria részen közösségi teret is kialakítanak, ahol egy kiállítást is szeretnének berendezni az orosházi birkózás történetéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.