- hirdetés -

Nem akármilyen történetet osztott meg Facebook-oldalán a Justh Zsigmond Városi Könyvtár Zenei Könyvtára.

Nem tudni, hogy akkoriban ez volt a természetes Orosháza zeneéletében, de 60 évvel ezelőtt, 1961-ben nemcsak a zeneiskola legkiválóbb 12 diákja, hanem a Táncsics Mihály Gimnázium énekkara is stúdiófelvételre kapott meghívást a Magyar Rádióba. Ez abban az időszakban kétségkívül nagy jelentőséggel bírt.

Az eseményről a Justh Zsigmond Városi Könyvtár Zenei Könyvtára írt Facebook-oldalán, az Orosházi Hírlap 1961-ben megjelent lapszámaira hivatkozva. Mint kiderült, először a gimnazisták tették tiszteletüket a fővárosban, Váradi Kornél vezetésével. A felvételeket április 8-án készítették el, a hatvantagú leánykar három napot töltött Budapesten.

Korabeli újságcikkek a sikerről (Fotó: Justh Zsigmond Városi Könyvtár Facebook-oldala)

Az Orosházi Hírlap hasábjain az akkori III. C osztály tanulója Mészáros Katalin számolt be élményeikről. Az Orosházi Állami Zeneiskola (melyet 1961-ben még így neveztek, Liszt Ferenc nevét csak két évvel később, 1963-ban vette fel) tizenkét növendékkel képviseltette magát, felvételeik június első hetében készültek el, melyeket a Kossuth Rádió később október 3-án 14 óra 30 perckor adta le.

– A két meghívás rámutat Orosháza korabeli színvonalas zenei életének egy fontos szegmensére – írta beszámolójában a könyvtár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.