- hirdetés -

Néhány nappal pünkösdhétfő előtt tudták meg a szervezők, hogy mégis megtartható lesz idén a pünkösdi zarándoklat. Reggel hatkor indultak útnak a bátor jelentkezők a Jézus Szíve templomtól, akikre 28 kilométernyi gyaloglás várt. Szerencséjük volt, hiszen jó hangulat és remek idő várt rájuk ezen a napon.

Sokan autóval, mások biciklivel, a legbátrabbak pedig gyalogosan tették meg a távot pünkösdhétfőn a kopáncs-pusztai templomig. Az Orosházáról induló zarándokok 7 órányi út után érkeztek meg az egyetlen épen maradt román kori templomig, ahol már egy kis finomsággal várták őket.Az éhes vándorok a finom falatok mellett lelki táplálékot is kaptak Tracsek Oszkár plébániai kormányzó szavai által.

– A kiránduló, a turista, a menekült is úton van, mégsem zarándokol. A szándék nagyon fontos. A lelkület teszi a zarándoklatot azzá, ami. Mi, keresztények útra kelünk, mert az imádság által, és a közös út tapasztalata által találkozni akarunk Jézus Krisztussal – emelte ki.

Az egyház születése mellett az atya a család fontosságáról, a házastársak egymás és gyermekeik iránt érzett szeretetének erejéről is beszélt a megjelenteknek. Azt mondta, az érzelmi biztonságot, a törődést otthon kell megkapnia mindenkinek. Egymásért élni, átadni egymásnak a szeretetünket rettenetesen fontos, hiszen szeretni is csak az tudja a másikat, aki megtapasztalja azt, milyen érzés szeretve lenni. Az atya kiemelte, Gary Chapman is csak azért tudta leírni, megfogalmazni a szeretet öt nyelvét, mert ő is megélte azokat.

Több mint hatvanan vettek részt a zarándoklaton

Nagy öröm volt a szervezők és a résztvevők számára is az, hogy csoportosan tehették meg ezt a hosszú utat. Egészen péntekig úgy tudták, csak egyénileg vagy családtagokkal lesz teljesíthető a zarándoklat. Aztán az egyesület több hivatalos egyeztetés után megkapta az engedélyeket, így megvalósíthatta a rendezvényt, melyen több mint 60 fő vett részt gyalogosan és kerékpárral. A zarándokok az orosházi Jézus Szíve templomtól indultak útnak Iványi atya szavaival.

– Azt kérte mindenkitől Iványi atya, hogy próbáljon megnevezni magának egy célt, amiért zarándokol – mesélte Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnöke, főszervező. – Aki már rutinosabb zarándok, az eleve egy konkrét céllal érkezett meg ma reggel, és a legtöbben ezt a célt, ezt a titkot meg is őrizzük magunknak.

– Emellett nagyon fontos volt a számunkra, hogy egy vallási eseményre érkeztünk meg, pontosabban 11 órakor volt a szentmise itt a Kopáncsi templomban, de bennünket, zarándokokat is atyai áldás fogadott – folytatta.

A kereszten évről-évre gyűlnek a szalagok

A zarándokok egy kereszttel érkeztek meg a kopáncs-pusztai templomhoz. Mihály Ritától, a kereszt hordozójától megtudtuk, hogy ez nem más, mint a Tótkomlósi Mária Kör keresztje, mely már több zarándokúton is részt vett, így az évek alatt több szalaggal is gyarapodott. 2017-ben Csíksomlyón és a kopáncs-pusztai pünkösdi zarándoklaton vitték végig először.

Voltak, akik már negyedik alkalommal vettek részt ezen a zarándoklaton, azaz éltek minden eddigi lehetőséggel, de azokat is nagy szeretettel várták, akik most először vágtak neki ennek a hosszú útnak. Aki nem mert nekivágni a 28 km-nek, az két résztáv közül is választhat. A résztvevők egyrészt oklevelet vehettek át a szervezőktől, valamint egy pecsét is bizonyítja azt, hogy valóban teljesítették a kitűzött célt. Jövőre már egy komolyabb érfordulóhoz, az ötödikhez érkezik a pünkösdi zarándoklat, melyet a szervezők mindenképp igyekeznek majd emlékezetessé tenni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.