- hirdetés -

Ingyenesen, védettségi igazolvány nélkül is bárki szabadon csatlakozhat a programhoz. Néhány napja még úgy volt, hogy csak egyénileg vagy családi kirándulásként teljesíthető a zarándoklat, de a korlátozások enyhítésével ez a vallási rendezvény is megtartható lesz.

– Több hivatalos egyeztetés után engedélyt kapott a rendezvényünk, a pünkösdi zarándoklat – mondta Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnöke. – Május 24-én 5.45-től gyülekezünk, a regisztrációt és az atyai áldást követően pedig 6 órakor indulunk útnak az orosházi Jézus Szíve római katolikus templomtól. Egy záró személyzet folyamatosan figyeli majd a lassabbakat, a sor végén haladókat, így mindenkire tudunk vigyázni. A teljes táv 28 kilométer, de aki nem mer ekkora útnak nekivágni, az három résztáv közül is választhat. Az úton egyébként több megálló- és pihenőpont is lesz.

Öt kilométer után a Fecskés parti iskolaemlékműnél lesz az első megálló, ahol majd a régi időkre emlékezhetnek a résztvevők Barna László vőfély segítségével. Ő oszt meg néhány gondolatot a zarándokokkal erről a helyről. Tizenegy kilométer után Pusztaközpontnál, Szabó Gyula tanyájánál lesz az első pihenőpont. Innen a helyi református temetőhöz vezet majd az út, ahol az I. világháborús emlékművet és a Baraczkosi iskola olvasókörének emlékművét látogatják meg. Itt a kardoskúti Lengyel György tart egy rövid ismeretterjesztő előadást. Ezen a ponton 8.45-kor lehet majd a csapathoz csatlakozni azoknak, akik a 17 kilométernyi túrautat vállalják be.

OrosCafe archív fotó a tavalyi útról

– Érinteni fogjuk Békéssámson alatt a Nepomuki Szent János szobrot. A második frissítőpontunk itt lesz a sámsoni Sarlós Boldogasszony templománál, melyet 10 órától tekintünk meg, és ezt követően 11-kor indulunk tovább. Itt lesz a harmadik csatakozási lehetőség, innen már csak 8 kilométer a hátralévő táv a végállomásig, az egyetlen épen maradt román kori templomig, a kopáncspusztai templomig – folytatta Viczián Zoltán.

A templomnál egy áldást kapnak a zarándokok, és mindenki addig élvezi a szabad levegőt és egymás társaságát, ameddig kedve tartja. Az ünnepi szentmise 11, a pünkösdi áldás pedig 13 órakor veszi kezdetét. Viczián Zoltán nem tart attól sem, hogy egy kis esőt kapnak útközben, hiszen úgy tartja, az csak megtisztítja a vándorokat. Az időjárás egyébként a jelen állás szerint kellemesen tavaszias lesz, de azért mindenkit biztatnak arra, hogy készüljön fel – ruháját és bakancsát tekintve – a sárra is. Az egyesület vezetője most azon szurkol, hogy süssön a nap, száradjon fel a sár, és olyan szép lehessen ez az alkalom idén is, mint amilyen az elmúlt négy évben volt.

A kopáncspusztai templom hétfőn 10 és 15 óra között lesz látogatható.

Ha kérdése merül fel, keresse Viczián Zoltánt a 30/535 8322-es telefonon!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.