- hirdetés -

Az orosházi Dancz Ákos jelenleg elsőéves hallgató a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának vállalkozásfejlesztés mesterszakán. Az alapszakot a gazdálkodás és menedzsment szakon végezte, ennek az időszaknak a végén írta meg Lehet MaaS (Mobility as a Service) a közlekedés? – című dolgozatát, mellyel nem akármilyen sikert ért el a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, azaz az OTDK-n.

– Az érettségi megszerzését követően még nem tudtam, hogy „mi legyek, ha nagy leszek”? Ezért, hogy ne töltsem tétlenül az időt, Szegedre költöztem és egy kétéves logisztikai képzésben vettem részt. Ezt követően jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karára és szereztem meg a gazdálkodás és menedzsment alapszakos diplomámat. Jelenleg pedig elsőéves vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgató vagyok – mutatkozott be az orosházi fiatalember.

A továbbtanulási irányt egy hatalmas sikerélmény határozta meg számára. A kétéves logisztikai képzés során ugyanis meghirdettek egy diákvállalkozó versenyt, melyre két szaktársával együtt jelentkezett. Végül a győzelmet is megszerezték, ami egy olaszországi nyaralást ért számukra. Mint mondta, a továbbtanulás gondolata már a szegedi életbe való bepillantás alkalmával megragadta, mégis ez volt az a pont, amikor végleg elhatározta, hogy a képzést követően az SZTE GTK-ra jelentkezik, amit a mai napig élete egyik legjobb döntésének tart.

Szegeden, egy kétéves logisztikai képzés során kezdődött minden

– Az OTDK az ország egyik legszínvonalasabb versenyének tekinthető, ezért úgy gondolom, hogy egy ilyen megmérettetés mind a későbbi tanulmányok folytatásához, mind a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából hatalmas előnyt jelent.

A dolgozatom célja az volt, hogy Szeged városi közlekedése kapcsán olyan új megközelítések, technológiák alkalmazására irányítsam a figyelmet, melyek bizonyos külföldi nagyvárosokban már bontogatják a szárnyaikat, és egészen új megoldásokat kínálnak a jelen, de még inkább a jövő közlekedési kihívásaira – mesélte.

Dancz Ákos munkája második helyezést ért az OTDK-n (Fotó: SZTE GTK Facebook-oldala)

Mint mondta, hatalmas élményként, egyben fejlődési lehetőségként gondol vissza az OTDK-ra, ahol megismerhette versenytársai elképzeléseit is, nem utolsósorban pedig a szakma legjobbjainak javaslatai adták meg az irányvonalat jövőbeli kutatásához. Az eredmény nem is maradt el, hiszen a második helyet szerezte meg kategóriájában, mely jelzi, hogy jó úton halad. Azzal a reménnyel vágott neki a munkának, hogy dobogóra kerülhet majd, ugyanakkor maradt még kitűzött cél, két év múlva ugyanis még eredményesebben szeretne szerepelni és a győzelmet megszerezni.

– Én mindenkit arra biztatnék és bátorítanék, hogy vágjon bele, ha lehetősége van rá. Fontos persze, hogy olyan témát találjunk, melyben szívesen elmélyednénk és a későbbiekben akár hivatás szintjén is foglalkoznánk, valamint egy olyan témavezető támogatására van szükség, aki a vizsgálni kívánt területen nagy tudással bír. Én szerencsésnek tartom magam, hiszen esetemben minden feltétel teljesült, témavezetőm, Dr. Lukovics Miklós Tanár Úr a kezdetektől maximálisan támogatott, amit ezúton is hálásan köszönök.

Két év múlva már a győzelmet is megszerezné az OTDK-n

A dolgozat során elvégzett kutatásomnak köszönhetem a jelenlegi állásom, a jövőbeni céljaim egy részét és azt is, hogy értékes kapcsolatokra sikerült szert tennem – avatott be a részletekbe Ákos, akinek eltökéltségét, munka iránti alázatát és kitartását témavezetője is kihangsúlyozta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.