- hirdetés -

Egy rovartenyésztéssel és feldolgozással foglalkozó cég, a BSF Systems Kft. egy nagyobb üzemet készül létrehozni. Itt nagy mennyiségben állítanának elő fehérjegazdag, rovar alapú takarmányt.

Térségünk meghatározó sertéstenyésztő nagyüzeme, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezetőjét, Sarusi-Kis Tamást kérdeztük az alternatív takarmánnyal kapcsolatban.

Miért szükséges a hagyományos takarmányozás reformja? Lehet ez-a jövő útja?

-Az Európai Unió jelen pillanatban a sertések és baromfik számára a lehetséges állati eredetű takarmány alapanyagok (fehérje) közül csak halliszt etetését engedélyezi. A szükséges fehérjeszükségletet növényi eredetű alapanyagokból elégítjük ki, amelyek nagy mennyiségben importból érkeznek és jelentősen befolyásolják az előállított termékeink versenyképességét a világpiacon. Az előállítás egyéb költségei is folyamatosan emelkednek, melyek az előállítási önköltség növekedését eredményezik. Minden költségcsökkentő tényező a termelők hosszútávú túlélését, jó esetben fejlődését jelenti.

– Milyen eddig használatos anyagokat tudna kiváltani például a fekete katonalégy liszt- ha egyáltalán ez lehetséges és milyen kritériumoknak kell megfelelnie?

A fekete katonalégy lárvája lehet egy jó alternatíva a takarmányozásban (Fotó: pixabay)

– A termék nem tartalmazhat a haszonállatok szempontjából járványvédelmi kockázatot. Beltartalmának, emészthetőségének (hőkezelési hatások) minimális ingadozása fogadható csak el.  Ha ezek az alapkritériumok teljesülnek, akkor akár kiválthatja az extrahált szójadarát (import), az extrahált napraforgódarát és repcedarát. A kiváltás mértékének meghatározásához tudnunk kell a termék fehérjetartalmát és emészthetőségét és nem utolsó sorban piaci árát. Mindezen tényezők összességében határozzák meg a versenyképességét az eddig engedélyezett és használt növény- illetve állati eredetű fehérjeforrásokkal szemben. Jelenlegi tudásunk szerint nincs megfelelő engedély, ami lehetővé tenné a sertéstartásban való felhasználását. Engedély megléte esetén az elterjedés sebessége a termékben hasznosítható (emészthető) fehérje fajlagos költségén múlik.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Dr. Lehoczky György, az Agro-M Zrt. sertéstelepének vezetője is.

-A jövő útja kétségkívül az alternatív takarmányozás. Az Agro-M Zrt-nél 24000 sertésről és 1350 szarvasmarháról kell naponta gondoskodnunk. A szemes termények nagyrészét magunk termeljük. E mellett éves szinten mintegy 2500 tonna szóját vásárolunk (450 M.Ft) fehérjeforrásként. Látni kell, hogy globálisan egyre nő az élelmiszerek iránti igény. Azonos földterületről egyre több terményt kell betakarítani és ez a végtelenségig nem fokozható. Ezért kell a hagyományos takarmányozást újra gondolni és az alternatív források felé fordulni.

A hagyományos takarmányozás leszálló ágban van (Fotó: Agro-M Zrt)

Az állattenyésztésben a termelést sok tényező befolyásolja. Ezek közül az egyik legjelentősebb a takarmány költsége, ami az összköltség kb. 70%-át teszi ki. Első lépésként a szója kiváltását kellene megoldani. Ami a fekete katonalégy lárvájának etetését illeti, ezen a téren még csak a baromfitartásban vannak tapasztalatok. Várjuk a sertéstartásban születendő eredményeket és értékelhető referenciákat. Ha lesznek ilyenek, minden jóra nyitottak vagyunk. Természetesen a szükséges engedélyek is kellenek ehhez. Nem mindegy persze az alternatív takarmány ára, milyen az általa biztosított hozam (napi súlygyarapodás, elkészülési idő, húsminőség, stb.). Ezeket alaposan meg kell majd vizsgálni és a fokozatosság elvét betartva lehet váltani. Meggyőződésem, hogy a hagyományos takarmányozás leszálló ágban van, azt is mondhatnánk, hogy a napjai meg vannak számlálva. A fenntartható fejlődés biztosítása alternatív takarmányozás nélkül már nem képzelhető el – foglalta össze dr. Lehoczky György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.