- hirdetés -

Kertbarátok számára nagyszerű hírt jelentetett meg a napokban a Herman Ottó Intézet. Kárpát-medencei őshonos, tájfajta gyümölcsöskert létrehozásához gyümölcsfákat lehet igényelni.

Most itt a lehetőség, hogy a Génbank által szaporított fákból, minden településen létrejöhessen őshonos, tájfajtákból álló gyümölcsös kert. Ezek a fák nem vásárolhatók meg kereskedelmi forgalomban, viszont mindannyiunk közös kincsei.

A program kimondott célja, hogy mindenki a saját településen ismerhesse meg hazánk csodálatos gyümölcsgazdagságát, mindenki megkóstolhassa, milyen kivételes aromás gyümölcseink vannak, és amelyik ízlik, azokat tovább tudják szaporítani, hogy minden kertbe jusson belőle.

Jelentkezést követően a települési közösségek óvó, szerető gondoskodás fejében ősszel kaphatják meg a gyümölcsfákat. Jelentkezési határidő: 2021. május 15!

A program segítségével az ősi ismeretanyag, amely a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódik, megőrződik és a jelenkori lehetőségekhez igazítva alkalmazást nyer. A vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztéssel, és általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, és maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához szülőföldjükön. Ezáltal a fogyasztók változatosabb, egészségesebb gyümölcsökhöz juthatnak. Új, illetve már feledésbe merült gasztronómiai lehetőségek feltárásával a termesztők részére újabb piaci szegmens elérése válik lehetővé. Cél, hogy a kezdeményezés mozgalommá szélesedjen, s a hagyományos művelésű gyümölcsösök, mint tájkép elemek újból a pannon táj részei legyenek.

A programban alma, körte, őszibarack, kajszi, szilva, cseresznye, meggy fajták választhatók.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségen lehet: Gyurkó Adrienn osztályvezető Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegörző Központ. gyurko.adrienn@nbgk.hu  +36/70/797-4303

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.