- hirdetés -

A vörösmartysok ebben a tanévben is csatlakoztak a fenntarthatósági témahéthez, mely a mai napon véget ér ugyan, de a programok egy része folyik tovább. Szeretnék, ha ez az új szemléletmód a hétköznapok részévé válna, épp ezért is hirdettek versenyt az osztályok körében.

A 2021. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét sokféle színes programot tartogat. Az iskola minden évben aktívan bekapcsolódik a témahét tevékenységeibe.

– A Földünket, a körülöttünk lévő világot a globális felmelegedés, klímaváltozás, vízhiány, a csökkenő energiakészlet veszélyezteti, most kell lépnünk, már nincs mire várnunk. Hisszük, hogy a személyes példamutatás a legfontosabb, éppen ezért iskolánk, örökös Ökoiskolaként környezettudatos szemléletével képes követendő példát mutatni tanulóinak. Folyamatosan gyűjtjük szelektíven a hulladékot ( papír, műanyag, kupak, fém, izzók, fénycsövek, komposztálás stb.). Az idei tanévben a fenntarthatósági héthez kapcsolódóan versenyt is hirdetünk „Legyen a te osztályod is zöld osztály!” címmel, így a legszorgalmasabb osztályok megkaphatják a Zöld osztály címet – hangzott el a péntek délelőtt az iskola udvarán Justyákné Kiss Ágnestől.

Mindenki szeretne részt venni a versenyben (Fotó: Horváth Bence)

Csak az odavalót, de azt mindig oda

A verseny főszereplője egy nagy sárga kuka lesz. A gyerekek feladata a hulladék szelektív gyűjtése, minden osztály külön zsákba helyezi majd a papírt és a műanyagot. Ezeket a zsákokat péntekenként kiürítik együtt, közösen, ekkor történik meg az adminisztráció is. A zsákokba csak olyan hulladékok kerülhetnek, melyek az előírtak szerint oda is valók. A legügyesebb kisközösség idővel elnyeri majd a Zöld osztály címet, melynek logóját a termük ajtajára is kitehetik.

Ebbe a sárga kukába kerülnek majd a zsákok (Fotó: Horváth Bence)

Személyesen csak az alsó tagozatosok vehettek részt az iskola programjain, a nagyobbak viszont becsatlakozhattak a következőt témákkal foglalkozó zoomos órákba: Csak természetesen – mikroműanyagok, amik körülvesznek minket, Hová mész? –a közlekedés ára egy hamburger szemével, Láncszemek egy erdei életközösségben. Emellett a 8.b-sek kisfilmek segítségével ismerkedtek az erdő biodiverzitásával, a 8.c-sek pedig interaktív szabadulószobában jártak. A pedagógusok remélik, a következő tanévben már minden tanuló személyesen, az iskola kapuin belül vehet részt a fenntarthatósági témahéten.

Bendéért gyűjtenek a gyerekek (Fotó: Horváth Bence)

A környezetvédelemmel kapcsolatos programok mellett a Vörösmarty iskola csatlakozott az Összefogással Bende gyógyulásáért! megmozduláshoz is, kupakok gyűjtésével segítik a beteg kisfiút. Ezen a délelőttön erre is felhívták a gyerekek figyelmét, akik rendszeresen hozzák otthonról a műanyag kupakokat, hogy ezzel is támogassák Bendét.

Egy jó nagy adag kupak már úton van (Fotó: az iskola gyűjteményéből)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.