- hirdetés -

Megszokhattuk, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár csapata időről-időre új, innovatív ötletekkel áll elő és igyekszik teljesebbé tenni szolgáltatásai körét. Ezúttal az óvodásoknak kedveskednek akciójukkal.

A pandémia miatt már egy éve zárva a könyvtár. A felnőtt olvasókhoz hasonlóan a kicsik sem mehetnek be. Buzai Csaba könyvtárigazgató és csapata mindenképp tenni akart ez ellen valamit. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed menjen a hegyhez – gondolták. A gondolatot tett követte és csütörtök délelőtt el is indult a Mesekosár projekt.

A Lehel utcai óvodába megérkezett az első kosárnyi mese (Fotó: Horváth Bence)

Az akció keretében a könyvtár vállalja, hogy összeállít az óvodáknak egy-egy “mesekosarat”, ami 25-30 új vagy újszerű, igényes, friss megjelenésű könyvből áll. A mesekosarak célja, hogy a koronavírus-járvány ellenére a könyvek és a könyvtár jelen legyen a legkisebbek életében is. A könyvek a tervek szerint egy hónapig lesznek egy-egy óvodában, aztán vissza kerülnek a könyvtárba, ahol egy hetet „karanténban” töltenek, majd másik oviba szállítják ki őket.

– Nagyon köszönjük az óvodavezetőknek a nyitott, konstruktív hozzáállást és köszönjük az önkormányzatnak, hogy a szűkösebb költségvetés ellenére támogatták ezt a projektet – mondta az együttműködési megállapodás aláírásakor Buzai Csaba.

A gyerekek szeretik, ha óvó néni mesét olvas (Fotó: Horváth Bence)

Az óvodapedagógusok örömmel fogadták a könyvtár kezdeményezését.

– Az utóbbi időben nagy teret nyert a digitális kultúra, de mindig is odafigyeltünk arra, hogy a gyerekeket olvasóvá neveljük. A járvány előtt rendszeresen jártunk velük a könyvtárba, amit már jó ideje nem tehetünk. Ezekkel a helybe hozott könyvekkel folytatni tudjuk a gyerekek olvasóvá nevelését – tette hozzá Németh Gabriella intézményvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.