- hirdetés -

A koronavírus-járvány a diákigazolványok érvényességébe már többször is beleszólt. A veszélyhelyzetet legutóbb február 23-án további 90 napra, azaz május 23-ig hosszabbították meg. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési szolgáltatók ennek megszűnését követően 60 napig fogadják majd el a diákigazolványokat, vagyis várhatóan egészen július 21-ig lehet majd kedvezményesen utazni a diákoknak.

A köznevelésben tanulók a 2019/2020-as tanév érvényesítő matricáját, míg a felsőoktatásban hallgatók a 2019/2020-as tanév első és második féléves matricáját, illetve a 2020/2021-es tanév első féléves matricáját is használhatják az utazási kedvezményhez. Ezzel a lehetőséggel akkor is élhet valaki, ha már befejezte tanulmányait, tehát jogviszonya a 2019/2020-as tanévben lezárult, viszont rendelkezik az erre az időszakra érvényes diákigazolvánnyal.

Az Oktatási Hivatal álláspontja szerint a jelenlegi 2020/2021-es tanév második féléves felsőoktatási érvényesítő matricájával ellátott diákigazolványok a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az ezzel kapcsolatos kormányrendeletnek megfelelően idén október 31-ig érvényesek. Ezekkel a matricákkal az utazáson kívül minden egyéb igazolvánnyal igénybe vehető kedvezményt kihasználhatnak.

Ha valakinek van aktív jogviszonya, de nincs diákigazolványa, igazolást kaphat. A tavaly november 4-én vagy azt követően kiállított igazolások a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, az igazoláson megjelenő érvényességi időtől függetlenül. Az intézmények ezt most szkennelve, elektronikusan is kiküldhetik és otthon is kinyomtathatják az érintettek. A közlekedési szolgáltatók ezeket az igazolásokat nyomtatott aláírással és pecséttel is elfogadják, viszont elektronikus formában (pl. mobilon felmutatva) nem.

Szépe Renáta tavaly érettségizett a Táncsics Mihály Gimnáziumban, a 2020/2021-es tanévtől kezdve a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán tanul. Mint mondta, mindenképpen hasznos, hogy meghosszabbították a határidőt.

– Az én helyzetemből kiindulva például azért jó, mert hiába járok hivatalosan Szegedre egyetemre, a vírus és az online tanítás miatt nem tartózkodom a városban. Jobb így, hogy feleslegesen nem kell átmennem meghosszabbítani, ha például a közlekedésben szeretném kihasználni ezt a kedvezményt. Illetve ugye a vírus terjedését is, kis mértékben ugyan, de mérsékelni lehet ezáltal – mondta portálunknak az egyetemista.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.