- hirdetés -

A gazda társadalom számára igen fontos időszak kezdődött április hetedikével. Az egységes kérelmek beadása minden évben lényeges és sok mindent befolyásoló teendő.

A támogatási kérelmek beadásával kapcsolatban Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke tájékoztatta lapunkat:

Dr. Kulcsár László (b) egyeztet a falugazdász kollégával (Fotó: NAK Békés megyei Ig.)

– A NAK felkészült arra, hogy a tavalyihoz hasonló rendkívüli helyzetben segítsen mintegy 110-120 ezer tagjának a támogatások lehívásában. A járvány továbbra is sok területen meghatározza az életünket, ezért a falugazdászok – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is telefonon keresik meg a gazdálkodókat, és lehetőség szerint ugyancsak telefonon segítenek a kérelmek beadásában. A tavalyi tapasztalatok alapján ebben a formában is zökkenőmentes volt a kérelmek benyújtása. Egy felmérés keretében megkérdezett kamarai tagok több mint 80 százaléka kényelmesebbnek tartotta a telefonos beadást. Tavaly a kérelmek 86 százalékát így nyújtották be a falugazdászok. Az idei évben is szépen halad a kérelmek beadása. Jól képzett falugazdászaink szakértő segítségére továbbra is számíthatnak a gazdák – mondta el az elnök.

Ha korlátozott mértékben is, de személyes ügyintézésre is van lehetőség (Fotó: NAK Békés megyei Ig.)

Idén április 7-től adhatóak be az egységes kérelmek, amelyek szankciómentes benyújtási határideje – mivel május 15. szombatra esik – 2021. május 17. Aki ezt elmulasztja, május 18. és június 9. között még beadhatja a kérelmet, de ezek esetében munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést. A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Változás az előző évhez képest, hogy idén már nem az egységes kérelem keretein belül kell a karácsonyfaültetvény-támogatást igényelni, hanem az erre kialakított új, elektronikus felületen, április 15-30. között.

A címlapi kép illusztráció, fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.