- hirdetés -

Felújították a síküveget gyártó kemencét, új keverőgépet telepítettek, az üvegtáblák leszedéséhez pedig bevonták a robotikát.

A 2021-es termelési év egy nagyberuházással kezdődött az orosházi Guardianben. Kis Sándor ügyvezető igazgató a cég közleményében azt mondja, már 2019-ben megszületett a döntés egy újjáépítésről. A felújítás a kemence újraépítésével már 2020 októberében megkezdődött, hogy idén tavasszal újraindulhasson a termelés.

Stabilizálták a termelést a fejlesztésekkel

A jelenlegi beruházás keretében felújított, síküveget gyártó, 2004 óta működő kemencét átvizsgálták, az elhasználódott, elavult részeket lebontották és újjáépítették. Ezen felül a keverőházban egy új keverőgép állt munkába, illetve a hidegvég is jelentős mértékben korszerűsödött, az új munkavédelmi elvárásoknak megfelelően. A három éve, 2018-ban megvalósult lamináló sori fejlesztés után, az idei évi korszerűsítés is a Guardian síküveg-gyártásának magyarországi jövőjét alapozza meg, írják a közleményben.

„A kemence felújításra azért volt szükség, hogy a vevőink igényeinek továbbra is eleget tegyünk, valamint feldolgozó sorainknak megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot nyújtsunk. A beruházásnak köszönhetően stabilizáltuk termelésünket és biztosítottuk helyünket a jövőben növekvő üveg iránti kereslet kiszolgálásának terén.”– mondja a Guardian Orosháza Kft. ügyvezetője.

A robotika az üveggyártás területén is meghatározó, így az orosházi gyár felújítása során is nagy szerephez jutott. Két olyan gépet telepítettek, amelyek az üvegtáblák leszedését végzik.

A robotok üzembe állítása továbbá hozzájárult ahhoz is, hogy a munkaállomásokat munkavédelmi szempontból a lehető legbiztonságosabban alakítsák ki.

30 éve Orosházán

A térség meghatározó ipari, gazdasági szereplőjeként a Guardian már 30 éve síküveget gyárt, 1991. február 3-án gördült le az első síküveg tábla a gyártósoron. Ezzel kezdetét vette, Kelet-Európában elsőként, ráadásul Magyarország keleti régiójában a float-üveggyártás. Az Orosházán gyártott síküveg, laminált- és bevonatosüveg termékek nem csak a térségben és Magyarországon, hanem szerte a világon ismerté tették a vállalat nevét.

„Hiszünk abban, hogy sikerünk a munkavállalóinkkal együtt megvalósított siker. Komolyan vesszük, megbecsüljük a nálunk dolgozókat, mert egyre inkább azokra a nyitott, rugalmas emberekre van szükség, akik hajlandóak velünk együtt folyamatosan tanulni és fejlődni. Minden nap új kihívásokkal kell megbirkózni, amihez elengedhetetlen a jó problémamegoldó képesség és a kreativitás. Beruházásunk a következő néhány évre meghatározza és garantálja a jövőnket. Az elvégzett sikeres projektnek örülünk, de egy pillanatra sem pihenünk: már most azon gondolkodunk, milyen lesz a következő kemence-kampány, milyen lesz pár év múlva az üveggyártás, milyen eszközök és emberek kellenek hozzá.” – zárja gondolatait Kis Sándor ügyvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.