- hirdetés -

Új szeretetszolgálatot indított az Evangélikus Egyházközség. Az ifidiakóniában az evangélikus iskola diákjai vesznek részt. Feladatuk mindig más, a céljuk viszont állandó: szeretnének önkéntesen, önzetlenül jót tenni másokkal, másokért.

Szeretek segíteni másokon.” „Jó érzés adni valamit a másiknak” – hangzott el a gyerekek szájából, miközben arról kérdeztem őket, miért is jelentkeztek az ifidiakóniára. A szorgos diákkezek egy része ottjártunkkor az evangélikus templom kertjét szépítette, az erős fiúk a Németországból érkezett adományokat pakolták, a harmadik csoport pedig az időseknek szánt húsvéti ajándékokat csomagolta.

– Az egész a tojástartókkal kezdődött – kezdte Szöllősiné Kassai Judit presbiter. – Az időseknek szánt ajándékhoz szükségem lett volna néhány tojástálcára, és mivel nekem kevés volt otthon, ezért ráírtam a presbitereinkre. Ahogy ment köztük ennek az igénynek a híre, egy tanárnő jelezte, hogy az evangélikus iskola diákjai is szívesen segítenének nekem, és egyébként is, járvány ide vagy oda, nekik az 50 óra kötelező közösségi munkát teljesíteni kell. Már gondolkoztam egy ideje azon, hogy új utakat kellene keresni a diakóniában, és most jött a gyerekek lelkes jelentkezése, így hát a két hiányterület összetalálkozott – mesélte.

Önkéntes munka közben legalább láthatják egymást a gyerekek

Az idősek a telediakóniát viszik, a diákok pedig a kétkezi dolgokban segédkeznek. Szöllősiné Kassai Judit azt mondja, napjainkban a diakóniának van a legnagyobb létjogosultsága, ezáltal lehet a leginkább eljutni embertől emberig, lélektől-lélekig. A fiataloknak pedig szükséges megtanulniuk az önkéntes és önzetlen szeretet szolgálatát.

A napokban Németországból egy kamionnyi jó szándékú adomány érkezett. A tanszerek, ruhaneműk, tisztítószerek, használati eszközök és ágyneműk mellett néhány kerékpárt is kapott a gyülekezet az evangélikus testvérektől. Az adományokat ottjártunkkor épp egy fiúcsoport rendezgette, – azok ugyanis hamarosan új gazdáikhoz kerülnek–, a gyerekek harmadik csoportja pedig ezen a délutánon az időseknek készített húsvéti ajándékot csomagolta.

A nagyobb, gimnazista diákok már hónapok óta nem látták egymást, hiszen november óta online tanul, így nagyon örültek a találkozásnak.

– A gyerekek nagyon lelkesek és boldogok, hogy végre valami más is történik velük, és nem csak a digitális oktatásról és az online házi feladatok tömkelegéről szól az életük – mondta Schmittinger Anikó, a program iskolai mentora. – Jól érezzük magunkat együtt, az én osztályomból is nagy számban vesznek részt gyerekek az ifidiakóniában. Számukra ez egy olyan plusz elfoglaltság, mely miatt nem hiányozhatnak a tanórákról, ettől függetlenül nagy örömmel töltik ezzel a szabadidejüket, hiszen vallják mind: Jót tenni jó!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.