- hirdetés -

Ritka kivétel ő, hiszen képes volt az online oktatás idején javítani a tanulmányi átlagán. Jó, nem kellett sokat, hiszen csupán egy-két négyes törte meg az ötösök sorát. A 11. osztályos fiú a (virtuális) iskolapadban nyújtott sikerek mellett több országos matek- és fizikaversenyek is bizonyított már. Tehetséges diákokat bemutató sorozatunk következő részében a Táncsics gimnázium egyik kiválóságát, Nagy Tamást ismerhetik meg olvasóink.

Vörösmartys volt, ott kezdődött minden, először még a matekkal. Az Arany Dobókockára minden évben nevezett, négyszer lett első, egyszer pedig harmadik helyezett. A Kalmár László Matematikaverseny megyei fordulóját kétszer is megnyerte, 7. osztályban pedig a Boyai Matematika Csapatverseny országos fordulójában lett társaival huszadik. Azután beleszeretett a fizikába, és az Öveges József Fizikaverseny országos fordulóján sikerült a 22. helyet megszereznie. Aztán jött a gimi, 9. osztályos korában a Bay Zoltán Fizikaversenyen megyei első, majd a Békés Megyei Matematikaversenyen 3. lett. Idén a Mikola Sándor Fizikaverseny országos fordulójába is bejutott, a vírus miatt azonban ezt nem rendezték meg, így a második forduló alapján meghatározott ranglista szerint Tamást országos 38.-ként hirdették ki.

Mi vonz téged a matekban és a fizikában?

– A logikus gondolkozás. Fizikán belül leginkább az elektronika és a mechanika érdekel, ezeket látom át a legkönnyebben.

És mit csinálsz a legszívesebben akkor, amikor nem tanulsz?

– Igazából mindegy, csak az a lényeg, hogy a barátaimmal legyek. Túrázunk, biciklizünk vagy csak egyszerűen összeülünk beszélgetni az egykori és jelenlegi osztálytársaimmal. Sajnos személyesen csak ritkán tudunk találkozni, pedig nagyon hiányoznak már a sulis társak. És most így, hogy tovább szigorítottak…Nem könnyű nekünk.

Hogyan tudtad megtartani az online oktatás alatt a motivációdat?

– Ami nagyon fontos, azt most is rendesen megcsinálom, de bevallom, kicsit alábbhagyott a tanulási kedvem. Így, hogy a versenyeket is elhalasztják, még nehezebb. Tavaly is lett volna két versenyem, ezek közül egyet idénre halasztottak, a másik elmaradt, idén pedig egyáltalán nem is hirdettek semmit. Pedig jó a visszajelzés, kell a sikerélmény. Ha van verseny, arra külön is készülök, így viszont nagyon nincs miért. Most egyedül az a célom, hogy magamnak megfeleljek.

Mik a terveid a jövődre nézve?

– Nincs igazán konkrét tervem, nem szeretek nagyon előre tervezni. Annyi biztos, hogy mérnöki szakon szeretnék továbbtanulni, talán a fővárosban, de még nem tudom, melyik suliban. Lehet, építészmérnök leszek, de ez még csak egy halovány elképzelés.

Tanáraid közül kik támogatnak a leginkább? Kiknek köszönhetsz a legtöbbet?

– Általános iskolában Tompa Lajos volt a matek- és a fizikatanárom, igazából ő alapozta meg mindkét tárgyból a tudásomat. A Táncsicsban a matekversenyekre való felkészülésben Papp Sándor és Kulcsár-Magola Helga segített, a fizikafakultációt korábban Matusik Mátyás tartotta, most pedig Berkiné Huszka Cecília viszi. Ő segít most nekem abban, hogy az emelt szintű érettségim is jól sikerüljön. Sokat köszönhetek neki.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.