- hirdetés -

A Ferencváros egykori sztárja több Békés megyei labdarúgót vett a szárnyai alá Belgiumban. Az OMTK-ULE jelenlegi edzőjét is menedzselte.

Kű Lajos élete regényírók kedvenc témája lehet, az ünnepelt ferencvárosi labdarúgóból előbb antikommunista, majd disszidens, később BEK-döntőn futballozó sztár lett. Hazatérése után hazafiságát a politikai életben kamatoztatta. Ma az Aranycsapat Alapítvány elnöke és az ő nevéhez fűződik a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság életre hívása is.

Hogyan került kapcsolatba a békési labdarúgókkal?

– Pásztor Józsi került ki leghamarabb, ő ajánlotta Belgiumba Kanyári Zolit, Kun Lajost és Kvasznovszky Józsit. Torhout városában a rivális csapatokban játszottak, én gardíroztam őket. Kitűnő labdarúgók, csodálatos emberek, futballozni pedig nagyon tudtak. A flamandok is nagyon szerették a játékukat. Röviden csak így jellemezném őket: aranyemberek a viharsarokból.

Kvasznovszky Józsefet dicsérik a belga lapok

Ön a 70-es években ünnepelt sztár volt a Ferencvárosban és a címeres mezt is felhúzhatta.

– Salgótarjánban léptem először pályára a Ferencváros mezében, 1970 márciusában. A debütálás sikeres volt, a gólommal nyertünk. A zöld-fehéreknél töltött öt év alatt négyszer lettünk a bajnokságban ezüstérmesek és kétszer nyertük el a Magyar Népköztársasági Kupát. A Fradival bárhol jártunk, mindenütt telt ház fogadott. Melbourne-ben 12 ezer ember énekelte a magyar himnuszt. Két évvel később, 1972. május 14-én az Eb-negyeddöntő visszavágóján, Bukarestben a válogatottban is bemutatkoztam. Sajnos kudarcként éltük meg később a negyedik helyet, csakúgy, mint a müncheni olimpián az ezüstérmet.

1977-ben disszidált, miért hagyta el az országot? Mi történt odakint?

– Szókimondásom következtében nemzetellenes tevékenységgel vádoltak, nem volt maradásom. A szabadkai piacra „indultam” futballcipőket venni, húsz év után tértem haza. Kalandos úton sikerült Olaszországon át Svájcba jutnom, majd hamis útlevéllel Belgiumba. A Courtrai színeiben játszottam a belga katonaválogatott ellen, innen igazolt le az FC Bruges. Egy év eltiltás várt rám, de az edzőm, Ernst Happel folyamatosan bíztatott, hogy helyem lesz a csapatban. Közben a csapat menetelt a BEK-ben. Az Atletico Madrid és a Juventus kiverése után finálét játszott a Wembleyben a Liverpool ellen. Ekkorra járt le az eltiltásom, a második hivatalos mérkőzésemen BEK-döntőt játszhattam.

Kű Lajos (fehérben) számos nagy csatát vívott meg a pályán (archív kép: fourfourtwo.hu)

Gyerekként, a televízión keresztül néztem végig a mérkőzést. A magyar sajtó akkor fedte fel a titkot, hogy Kű Lajos börtön helyett BEK-döntőt játszik.

– A hazai sajtóban a mérkőzés napján azt írták, hogy várhatóan a „magyar származású” Kű Lajos is játszik. Egy éve mentem ki és máris magyar származású lettem. A mérkőzést 100 ezer néző előtt a Liverpool Dalglish góljával 1-0-ra megnyerte. Sajnos a legnagyobb gólszerzési lehetőséget én hagytam ki. 1979-ben egy rövid időre kimehettem az USA-ba focizni. A Buffalo Stallions nevű csapatban a portugál Eusebio csapattársa voltam. Kismartonban fejeztem be aktív labdarúgó pályafutásomat. Ezután játékosmenedzseléssel foglalkoztam, majd 1997-ben, mint belga állampolgár (is) tértem vissza Magyarországra.

A politika mellett számos olyan ügy élére áll, ami az identitását példázza.

– Kitaláltam és megvalósítottam a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot, amely általános- és középiskolások bajnokságát jelenti hat sportágban. Több ezer diákot mozgattunk meg New Yorktól Sydney-ig, Torontótól Melbourne-ig, Stockholmtól Szudánon át Dél-Afrikáig. Az egész világ magyarságának diákjait sikerült évente versenyeztetni. Célunk a nemzeti együvé tartozás érzésének kihangsúlyozása, a nemzeti öntudat erősítése, a nemzeti keresztény hagyományaink ápolása. A határok feletti nemzetegyesítő tevékenységemért 2008-ban Március 15. Emlékérmet kaptam. Jelenleg az Aranycsapat Alapítvány elnökeként tevékenykedem. Járom a világot és előadásokat tartok az aranycsapatról. Jelenleg azon munkálkodom, hogy Melocco Miklós aranycsapatról készült emlékművét felállíthassuk Helsinkiben Paavo Nurmi szobra mellett az Olimpiai Stadion szomszédságában.

– Sok sikert hozzá!

– Köszönöm!

Kű Lajos mind a mai napig a sportélet aktív részese

Kiemelt archív fotón balra Kvasznovszky József és Kű Lajos

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.