- hirdetés -

Az orosházi Táncsics gimnáziumban az évtizedek alatt kiváló szakemberek, tudósok, üzletemberek kapták meg a sikeres élethez szükséges alapokat. Ezúttal két újabb tanuló öregbítette a város és az intézmény hírnevét. Hajdu Sándor Viktor és Varga Szilárd az ország legrangosabb tanulmányi versenyén szerepeltek kiválóan.

Hajdu Sándor Viktor már általános iskolában is nagyon fogékony volt a földrajz iránt és tanárai révén meg is szerette a tantárgyat. Az OKTV-n a negyedik helyet szerezte meg a végzős diák.

– A meteorológia az egyik hobbim, szeretem az időjárást tanulmányozni. A földrajzon belül a másik kedvencem a térképészet. A tervem az, hogy a Szegedi Tudományegyetem földrajz szakán tanulok tovább. Beszélek angolul és ha az informatikai ismereteimet is mellé teszem, akkor látok benne karriert itthon és nemzetközi szinten egyaránt – mondja céltudatosan Hajdu Sándor Viktor.

Már határozott tervei vannak a Hajdu Sándornak (Fotó: Horváth Bence)

Az OKTV a középiskolai harmadik és negyedik osztályos tanulók versenye. Éppen ezért nagy szó Varga Szilárd 11. helyezése kémiából, hiszen még csak tizedik osztályba jár. Külön miniszteri engedéllyel indulhatott el a megmérettetésen.

– Ez a verseny az emelt érettségi tananyagánál is nagyobb tudást követel, rengeteg felkészüléssel jár a részvétel. A kémiában megvan a szépség és a kiszámíthatóság. Sokat gondolkodtam már rajta, hogy miért szeretem. Valami furcsaság félrement, de most már ezzel együtt kell élni – mondja nevetve Szilárd, aki egyelőre még nem tudja, mit hoz a jövő. Jelenleg nyelvvizsgára készül.

Varga Szilárd fiatalon is remekelt az OKTV-n (Fotó: Horváth Bence)

– Az eredmény csak a szótárban előzi meg a munkát, gyakorlatilag nagyon komoly és tervezett felkészülés volt – hangsúlyozta dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója.

– Egy ilyen sikerhez folyamatos motiváció, elkötelezettség, elhivatottság szükséges a diák részéről, de elengedhetetlen a megfelelő családi háttér és az iskola támogatása is. A két fiúban megvolt a belső hajtóerő, jó néhány hétvége a felkészülésről szólt. Hajdu Sándor Viktor földrajzból gyakorlatilag tanári teljesítményt ért el. Szilárdnak pedig felkínálták a lehetőséget, hogy a magyar szellemi olimpiai válogatott válogatóján részt vegyen. Ez egy nagy elismerés – nyilatkozta büszkén Blahó János.

Blahó János büszke tanulóira (Fotó: Horváth Bence)

A földrajz és a kémia nem a legnépszerűbb tantárgyak

– Elég nehéz elfogadtatni a fiatalokkal a kémiát – fogalmazott Franciszti László, a Táncsics gimnázium kémia és biológia szakos tanára, aki Varga Szilárd felkészítésében is részt vett.

Franciszti László mindent megtesz, hogy megszerettesse a kémiát a tanulókkal (Fotó: Horváth Bence)

– Próbálunk olyan módszerekkel tanítani, amitől a kevésbé fogékony diákoknak is érthető és szerethető tantárgy lesz. A tagozaton más a helyzet. Esetükben hatalmas segítség a várostól a tehetségprogram, amiben plusz foglalkozásokat tudunk biztosítani a diákoknak. Ennek köszönhetően eredményesen szerepelhetnek akár az emelt érettségin is – teszi hozzá.

Seres Erzsébet szerint a földrajz is a kevésbé népszerű tantárgyak közé tartozik, mert ezzel a mindennapokban kevésbé lehet érvényesülni. A fiatalok elsősorban olyan lehetőségeket keresnek, amik biztos megélhetést jelentenek.

Seres Erzsébet szerint minden évfolyamon van két három lelkes tanuló, aki érdeklődik a földrajz iránt (Fotó: Horváth Bence)

– Minden évfolyamon találni két-három olyan diákot, akik biztos alapokkal érkeznek az általános iskolából, amire könnyű építeni. Sanyit történelemből tanítottam és megláttam, hogy tehetséges földrajzból. Javasoltam, hogy vegyünk részt versenyeken, ami ehhez a negyedik helyhez vezetett – mesélte az intézmény pedagógusa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.