- hirdetés -

Jelentősen drágulhatnak a tejtermékek Magyarországon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. Már Orosházán is érezni az áremelkedést.

A drágulás hátterében főképp a takarmányárak drasztikus elszállása áll. A terméktanács szerint már most 20-30 százalékos költségnövekedést okozott a takarmánydrágulás a termelőknél, mint mondták, a többletterhet fokozatosan hárítják át a vevőkre.

Nem csak a tej, a tejtermékek áremelkedése is várható (Fotó: Pixabay)

A liszt, a hús és a tojás után a tej is jelentősen drágulni fog a közeljövőben, és akárcsak a húsiparban, itt is a takarmányárak drámai emelkedésével indokolja a drágulást a Tej Terméktanács. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője igazgatója azt mondta, a 20-30 százalékos költségnövekedésnek – ami a termelőket érinti most a takarmánydrágulás miatt – a nagyobb része át kell majd háruljon a vevőkre a következő év folyamán. Ráadásul a sajtért, a vajért és a tejfölért is többet kérhetnek majd a boltokban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén januárban a tartós tejet 2,1 százalékkal adták drágábban januárban, mint egy évvel ezelőtt, a trappista sajt viszont 7,2 százalékkal kerül idén többe. A KSH felmérése alapján pedig egy háromtagú család évente átlagosan 130 ezer forintot költ tejtermékekre, így egy 10 százalékos drágulás évi 13 ezer forinttal növelheti költségeiket.

Már Orosházán is

A drágulás – ahogyan sejteni lehetett, nem állt meg városunk határában. Mint dr. Székely Nóra, a Pipitér sajtműhely tulajdonosa elmondta, őket is elérte a drágulás.

– Nem csak a tej, de az összes input anyag ára emelkedett a közelmúltban. Hozzánk minden alapanyagot kiszállítanak és a fuvardíjak is jelentősen megnőttek. Sokáig próbáltuk tartani az árainkat, de már nem ment tovább, így a hét elejétől mi is nyolc százalékos emelést hajtottunk végre. Bízunk benne, hogy emiatt nem csökken a vásárlóink száma – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.