- hirdetés -

A legtöbb vadgázolás tavasszal és nyáron történik. Akár súlyos kimenetelű baleseteket is okozhatnak. Megkérdeztünk egy orosházi szakértőt, mi a teendő, ha az autónk elé ugrik egy állat.

Az utakon pillanatok alatt megtörténik a baj, ha nem vezetünk kellő körültekintéssel. Különösen tavasszal és nyáron, ilyenkor ugyanis többször találkozni vaddal az utakon.

A Vadgazdálkodási Adattár 2019/2020-as vadászati évre vonatkozó adatai alapján Békés megyében 3263 esetben ütöttek el vadat az autósok. Ebből 1500-nál is több fácán és közel 1300 nyúl került a kerekek alá, de 376 őz és 5 dám is elhullott ebből az okból.

A vészfékezést az apróvadaknál – mint például nyúl, fácán – kerüljük lehetőség szerint, a hirtelen kormánymozdulatot tenni pedig szigorúan tilos, maradjunk a saját sávunkon belül. A szakértő azt javasolja, hogy inkább higgadtan, apró mozdulatokkal irányítsuk a járművet.

– Elütni a vadat még mindig a kisebb bajnak számít, mint frontálisan ütközni a szemből érkezővel, vagy árokba hajtani, esetleg egy útszéli fának csapódni. A nagyobb vadak esetében érdemes már nagyobbat fékezni, hogy minél kisebb sebességgel történjen az ütközés és a nagyobb kormánymozdulatokat ebben az esetben is kerüljük – mutat rá Tóth Árpád, az Astra Autósiskola tulajdonosa.

Fotó: Takács Csaba

Az erdősávok mellett, vagy ahol magasabb az út menti növényzet, illetve ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van kihelyezve kifejezetten óvatosan kell vezetni. A legfontosabb, számítsunk rá, hogy bármikor kiugorhat elénk egy vad – hívja fel a figyelmet az oktató is.

A cikkünk támogatója a Kossuth utcai Astra Autós Iskola. Az induló tanfolyamokról bővebben erre a linkre kattintva tájékozódhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.