- hirdetés -

Igazi óriások lesznek, ha megnőnek, most viszont még gyenge kis csemeték, akiket óvni kell. Az evangélikus iskola „férfikara”, pedagógusok és technikai dolgozók egyaránt kivették a részüket a 25 fa elültetésében, mely az iskola 25 éves jubileumát szimbolizálja.

– Én is és a feleségem is a Székács evangélikus iskolában dolgozunk, és Lydia vette észre, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye több fát is felajánlott elültetésre – mesélte Turuczkai Károly. – Úgy gondoltuk, élünk a lehetőséggel, és nyertünk is 25 facsemetét, melyet az iskola 25. évfordulója alkalmából el is ültettünk Gyopárosfürdőn.

Turuczkai Károly szívügye volt a faültetés (Fotó: Horváth Bence)

A pici erdei csemetéket önkormányzati engedéllyel helyezte el az iskola „férfikara”. Az ültetés előtt Magon Péter kertészmérnökkel közösen felmérték a terepet, és kijelölték a fák helyét. Március 6-án ezüstlevelű hárs- és kocsányos tölgyfacsemeték kerültek a földbe a Hősök ligeténél.

– Az intézményünk 25. jubileumi tanévét ünnepli, 1996-ban kerültünk az Orosházi Evangélikus Egyház fennhatósága alá. Úgy döntöttünk, összekötjük ezt a számot egy jó cselekedettel – mesélte Deák Péter. – Úgy vélem, 2021-ben fát ültetni nagy és nemes cselekedet. Szívünkön viseljük Orosháza sorsát, és Gyopárosra a város ékköveként tekintünk. Szeretnénk hozzájárulni ezzel a 25 facsemetével ahhoz, hogy ez az ékkő még szebben csilloghasson – emelte ki az igazgatóhelyettes.

Helyükre kerültek a facsemeték (Fotó: Horváth Bence)

A kellemesen csípős, de napsütéses délelőttön földbe kerültek a csemeték gyökerei, a vékonyka törzseket egy védőhálóval is körülölelték, hogy a pici fák biztonságban növekedhessenek. A kocsányos tölgy akár 50 méter magasra is megnőhet, és kedvező körülmények között akár 800–1000 évig is élhet, az ezüstlevelű hárs szintén hatalmasra, akár 30 méteresre is megnő…Egyszer majd a jövő generációi hűsölnek alattuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.