- hirdetés -

Dr. Blahó János nekrológját közöljük.

Búcsúzunk

Mély fájdalommal értesültünk, hogy Dr. Szabó Ferenc, a Békés Megyei Levéltár és a Békés Megyei Múzeumi Szervezet nyugalmazott igazgatója életének 86. évében eltávozott közülünk.

Kiemelkedő tehetsége már diákkorában megmutatkozott: az 1954/55-ös tanévben történelemből első helyezést ért el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, a Táncsics Gimnáziumban elsőként.

Bár munkája Gyulához kötötte, ott is telepedett le, ugyanakkor mindvégig kötődött a szeretett alma materéhez és városához. Minden jelentős iskolai és városi eseményen jelen volt, sőt tevékeny szerepet vállalt a gimnázium és a város kulturális életében, az öregdiák baráti kör munkájában. Nemcsak szakmailag támogatta iskoláját, hanem jelentős könyv- és térképadományokkal is segítette az oktató munkát, gazdagította a gimnázium könyvtárát. Elsőként kapta meg a példaértékű életpályáját elismerő „Primus inter pares” Díjat az öregdiákok javaslata alapján. 2011-ben Orosháza Város Önkormányzatának képviselő-testülete döntése alapján díszpolgári címet kapott.

Dr. Szabó Ferenc

Közvetlensége, barátságos, sziporkázó egyénisége vonzotta az embereket. Amikor visszatért Orosházára és az alma materbe, ott tudtak folytatódni a beszélgetések, ahol korábban abbamaradtak.

Tudományos munkásságát 595 könyv és értekezés őrzi, melyek közül számos alapműnek tekinthető.

Drága Feri Bátyám!

A kölcsönösen kedvelt költőfejedelem, Márai Sándor szavaival búcsúzunk és zárunk örökre a szívünkbe:

„Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Ember vagy, tehát ember módra és az emberek között kell élned!
Ember módra élsz, ha igazságosan élsz. A halálos ágyon csak akkor pihensz nyugodtan, ha mindennap, minden öntudatoddal, az igazságot szolgáltad.”

Ez volt életfilozófiád egyik vezérlő elve, amelyet konok következetességgel megtartottál életutadon. Kutatóként és emberként is lámpás voltál és maradsz számunkra.

Búcsúzik Orosháza Város Önkormányzata, valamint az iskola közösségének nevében:

Dr. Blahó János, intézményvezető

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.