- hirdetés -

A koszorúerek és a szív terhelhetőségét vizsgáló EKG-t vásárolt az Orosházi Kórházért Alapítvány a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára. A több millió forint értékű eszköz jelentős fejlesztést hoz a kardiológiai ellátásban.

Az orosházi kórház egy évvel ezelőtt, 2020. február 22-én rendezte hagyományos jótékonysági bálját, aminek bevételéből és a felajánlásokból befolyt adományokból – a szokásoknak megfelelően – orvosi eszközt vásároltak. A COVID járvány miatt ugyan a vártnál lassabban ment a beszerzés, de a napokban megérkezett a terheléses EKG rendszer a hozzá tartozó informatikai kiegészítőkkel.

– Komoly előrelépést jelent ez a kardiológiai ellátásban, hiszen egy régi berendezést cserélhetünk le egy minden igényt kielégítő, modern orvosi eszközre – fogalmazott a február 25-ei ünnepélyes átadón a kórház igazgatója. Dr. Duray Gergő hangsúlyozta, ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, sok önzetlen ember összefogása kellett.
– Itt szeretném megköszönni azon magánszemélyeknek, szervezeteknek és cégeknek, akik a jótékonysági bálon támogatták az Orosházi Kórházért Alapítványt. Külön kiemelném a Szeged-Csanádi Egyházmegyét és Orosháza Város Önkormányzatát, ahonnan 1-1 millió forintot kapott az alapítvány az eszköz megvásárlására – fogalmazott az intézményvezető.

Az új eszközt a kardiológiai ambulancián használják. A GE típusú terheléses EKG-val a koszorúerek és a szív terhelhetőségét vizsgálják oly módon, hogy a kerékpár tekerésével megterhelik a szervezetet.
– A vizsgálat közben koszorúér betegségre utaló eltéréseket keresünk az EKG görbén. Ha elváltozást találunk, a mért adatok alapján döntünk, szükséges-e további vizsgálatokra küldeni a pácienst. Emellett infarktuson átesett betegek terhelhetőségét is tudjuk vizsgálni, így figyelve a gyógyulás folyamatát – ismertette az EKG használatát dr. Dani Győző, a kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa.

Az átadáson jelen levő szeged-csanádi megyéspüspök kiemelte, az egyházmegye számára fontosak a szociális-, egészségügyi- és köznevelési fejlesztések.

– Ezen ügyek támogatása erkölcsileg és anyagilag is kötelessége az egyháznak. Örömmel láttam, hogy a tavalyi támogatásunk jó helyre került, lehetőségeink szerint a jövőben is próbáljuk folytatni, állandóvá tenni az ilyen jellegű adományokat – tette hozzá Kiss-Rigó László.

Orosháza Város Önkormányzata elkötelezett az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése, a betegellátás színvonalának emelése mellett – emelte ki Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

– Igyekszünk segíteni ahol, és ahogy csak tudunk, legyen szó most a technológia háttér megújításáról, vagy éppen konténer vizsgáló bérléséről, szálláshely biztosításáról, rezidens program támogatásáról. Folyamatosan egyeztetünk a kórház vezetésével, hiszen a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben már lassan egy éve fokozott terhelés alatt áll az ellátórendszer – mutatott rá Dávid Zoltán. A városvezető köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak az élet és egészség védelme érdekében végzett fáradhatatlan munkáért.
– Bizakodó vagyok, hiszek abban, hogy az összefogás és a kitartó helytállás átsegít a nehézségeken, és hamarosan visszatérhet minden a normál kerékvágásba – olvasható az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet sajtóközleményében.

A képen: Dr. Dani Győző (j) főorvos mutatta be a eszköz működését Kiss-Rigó Lászlónak, Dávid Zoltánnak és dr. Duray Gergőnek.

Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.