- hirdetés -

Igazság, érzés, világnézet, ez a három teremti az írót, s művészt. Akinek ez nincs, az írja regényét főzőkanállal – vallotta ars poeticájában Justh Zsigmond, akinek rövid élete ellenére is jelentős volt irodalmi munkássága.

A neves író 1863-ban született Pusztaszenttornyán. Már korán kitűnt kortársai közül sokoldalú érdeklődésével, hamarosan pedig az írói pályát választotta hivatásául. Tanulmányait Budapesten kezdte, majd olyan külföldi városokban folytatta, mint Kiel, Zürich vagy éppen a francia főváros, Párizs.

Ugyan irodalmi munkássága is jelentős volt, de kultúraszervező tevékenységével is ismertté vált, melyet pusztaszenttornyai birtokán vitt véghez.

1999 óta viseli Justh Zsigmond nevét a könyvtár (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Parasztszínházat szervezett, közelebb vitte a kultúrát, bebizonyítva, hogy annak javaiból bárki részesülhet. Sikerült létrehoznia egy olyan, parasztokból álló színésztársulatot, melyet a falu csakugyan magáénak érez, s melynek csodájára járt a pesti mellett a Justh által meghívott külföldi művésztársaság is – írják Justh Zsigmond munkásságáról a települési értéktár elemeit tartalmazó könyvben.

A magyar népszínművek mellett klasszikus drámákat, Shakespeare- és Molière-darabokat is láthatott a parasztszínház közönsége az 1890-es években, a betanítást maga Justh Zsigmond vezette. Az író felé a szentetornyai, orosházi és gádorosi nép is mindig bizalommal fordulhatott. Fiatalon, mindössze 31 évesen hunyt el, számos műve már halála után jelent meg, posztumusz kiadásban.

Az Országos Könyvtári Napok egyik visszatérő programja a kerékpártúra Justh Zsigmond sírhelyéhez (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hatása így is jelentős volt, Szentetornyán, Gádoroson és Nagyszénáson is utca őrzi nevét, csakúgy a Kiskunfélegyháza-Szentes-Orosháza vasútvonal egyik megállóhelye. Orosházán is méltóképpen őrzik emlékét, hiszen 1999 óta Justh Zsigmond nevét viseli a városi könyvtár, mely egy fontos mérföldkőhöz, az intézmény 50-ik évfordulójához kötődött.

Hagyományosan az Országos Könyvtári Napok Programsorozatához tartozik még Justh Zsigmond sírjának meglátogatása és megkoszorúzása Gádoroson, egy kerékpártúra keretében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.