- hirdetés -

Honnan tudhatjuk, hogy információkeresgélés közben megbízható forrást találtunk-e a neten, vagy hogy a kezünkbe került könyv valóban arról szól-e, amire a címe vagy borítója alapján gondoltunk? Ezekre a kérdésekre négy orosházi diák már biztosan tudja a választ.

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos fordulóját idén a vírus miatt az iskolák könyvtárában tartották meg. Ez a verseny az egyetlen országos szintű könyvtárhasználati megmérettetés, melyről fontos tudni, hogy nem könyvtáros, hanem könyvtárhasználati verseny. A kihívást a főváros és 16 megye 39 településének 73 iskolájában 451 diák teljesítette a mai napon.

A versenyzőknek a pontszerzéshez nem elég hatékonyan információt keresni a kézikönyvekben, katalógusokban és az internet más felületein, hanem válogatni, kritikusan értékelni és pontosan hivatkozni is kell tudni, hogy a lopásnak még a gyanúját is elkerüljék.

Thor hiteles és kevésbé hiteles források alapján

Az idei tanév témája a Csodálatos Dánia volt. Az iskolai fordulóban a 7-8. évfolyamosok a vikingekkel kapcsolatos iskolai programhoz gyűjtöttek infókat, a 9-10. évfolyamosok a skandináv mondavilág mai filmes sztárjának, Thornak családi kapcsolatait próbálták kibogozni többféle hiteles és kevésbé hiteles forrás összehasonlításával. A Székács evangélikus iskola diákjait Patakfalvi János könyvtáros készítette fel.

– Idén először teljes egészében online formában zajlott a verseny, melyet hagyományosan a megyei könyvtárban rendeznek meg. Az elmúlt évek során minden alkalommal nagy élményt nyújtott ez a kirándulás a gyerekeknek, hiszen sokan akkor jártak először ebben a könyvtárban, és örömmel „rohangásztak” a könyvek, sorok, polcok között. Ehhez képest ez az idei – az izgalmakat tekintve – jóval szerényebbnek bizonyult – mesélte Patakfalvi János.

A gyerekeknek nem volt egyszerű a helyzete. Nagy Emma is könnyebb feladatokra számított.

– Olyan válaszokat kértek, melyekre nem találtam választ az interneten. Pedig azt gondolhatnánk, ha a netet használhatjuk, nincs nehéz dolgunk. Hát nem így van. Nekem jobban ment az a rész, amikor könyvekből kellett információt szerezni. Egyébként is szívesebben olvasok papír alapon.

Nyári Zsófia jövőre is szívesen kipróbálná magát a versenyen.

– Bár most is sokat készültünk János bácsival, azért jövőre mégis könnyebb dolgom lesz, hiszen tudni fogom, mire számíthatok. Ahogy Emma is mondta, az internethasználat persze sokat segített a keresgélésben, de azért így sem volt egyszerű a dolgunk. Nagyon figyelnünk kellett a megfelelő kulcsszavazásra.

Zalai Bernadett és Benkő Máté is heteken át készült, a dán könyvtárakról, illetve híres dán emberekről is rengeteget olvastak. Máté azt mondja, megtapasztalta, hogy vannak megbízható és kevésbé hiteles oldalak a neten. Sajnos az előbbiek ismertebbek és közkedveltebbek is, így tényleg nagyon fontos, hogy kritikusan keresgéljünk.

Képek: az iskola gyűjteményéből

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.