- hirdetés -

Csizmadia Laura nem a telefonjával, hanem egy jó könyvvel vonul esténként az ágyba. Meglepő? Igencsak, hiszen 17 éves, mégis az olvasás a hobbija. Na, azért ne a kötelező irodalommal a kezében képzeljük el magunk előtt a székácsos lányt, szívesebben választ egy jó krimit vagy ifjúsági regényt lefekvés előtt. Ez utóbbiból a tavalyi évben több mint 10 ezer oldalt olvasott el, így az élmény mellett még egy plecsnit is kapott érte a Molyon.

– Az unokatesóm mutatta meg tavaly nyáron, hogyan is működik a moly.hu, és rajta a különféle kihívások. Nagyon szeretem ezt az oldalt, mert itt hasonló érdeklődési körű embereket ismerhetek meg, akikkel jókat tudok beszélgetni. A tagok kulturáltan és intelligens módon írják meg a véleményüket, érvekkel támasztják alá tetszésüket vagy épp nemtetszésüket, és elfogadják azt is, ha valakinek más az álláspontja. Ez manapság ritka kincs. Emellett a Molyon nagyon jól lehet rendszerezni. Felvittem már ide a több mint kétszáz könyvből álló magángyűjteményemet, így tudom, mikor és mit olvastam, sőt azt is, milyen érzéseket keltett bennem az adott mű épp akkor. Emellett kívánságlistám is van, ide jegyzem fel, hogy mik azok a regények, melyekről csupa pozitívat hallottam, és épp ezért szeretném beszerezni őket – mesélte.

Könyvek és laptop, mindkettő kell a munkához (Fotó: Horváth Bence)

Mindig van új kedvenc

Laura kérésemre nem tudott egy kedvenc regényt kiemelni, csak azt tudta elárulni nekünk, hogy „a legutóbbi kedvence” Mussotól az Egy párizsi apartman. Szinte minden műfajt szeret, még a kötelező olvasmányok között is talált már kedvére valót Jókai és Mikszáth regényei között, bár volt olyan is, melynek megígérte, ha még egyszer a kezébe kell vennie, akkor biztosan kihajítja az ablakon.

– Szeretem a humort, a cselekményességet, az izgalmat. Szívesen nézelődök a könyvesboltban vagy a moly.hu-n, de gyakran kapok ismerősöktől is ajánlásokat, sőt néha kölcsönkönyveket is, bár jobb szeretem a saját példányokat, mert azokban bátran bejelölhetem az olyan részeket, melyeken jót nevettem, vagy amelyek mély hatást tettek rám. Az olvasás szeretetét tovább erősítette bennem a molyos közösség és a honlapon található kihívások. Ezek mindig új izgalmakat tartogatnak – folytatta.

Ma már ő maga is kihívásgazda (Fotó: Horváth Bence)

További olvasásra ösztönzi egy-egy kihívás

Laura több mint 200 kihívásban vesz részt, és ő maga is többnek kihívásgazdája. Ezekhez a molyok közül bárki szabadon csatlakozhat, teljesítheti azokat, és így mindegyik után egy-egy kitüntetéssel, „plecsnivel” gazdagodhat. A 11.-es lány tavaly nyár óta már 101-et zsebelt be.

– Rengetegféle kihívás létezik. Van, hogy szavakat kell megkeresni különböző művekben, vagy egy bizonyos könyvet, sorozatot kell elolvasni, és azzal kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Olyat is találsz, mely bizonyos művek szereplőire vonatkozóan tesz fel kérdéseket, de bárki szabadon kreálhat szinte bármilyen kihívást. Épp ezért ennyire izgalmas ez az egész. A játékos feladatok további olvasásra ösztönzik az olvasókat, így még szerteágazóbb lesz a tudásuk – jegyezte meg.

A moly.hu-n és a snitt.hu-n is gyakori vendég (Fotó: Horváth Bence)

Laura 101 plecsnije közt szerepel a „10 ezer oldal ifjúsági regény”, a „2020-ban legalább 50 könyv”, és a „2021-ben már legalább 2500 oldal” is.

– Ez egy nagyon jó hobbi. Igaz, időigényes, de az esték mellett azért a hétvégéken is tudok rá időt szakítani. Fontos, hogy ezekre a kihívások ne teherként tekintsünk, ne frusztráljanak minket, és legfőképp ne betegedjünk bele, ha mégsem sikerül teljesíteni valamelyiküket. Az idei egyik célom a sok közül, hogy megszerezzem a „10 ezer oldal krimi” plecsnit. Bár most épp nem ezen dolgozom, hiszen a Szent Johanna gimit olvasom újra. Évekkel ezelőtt ez a sorozat szerettette meg velem az ifjúsági regényeket, de gimis fejjel teljesen más élmény újraélni a fejezeteket. Ha az olvasás mellett marad még egy kis időm, akkor a snitt.hu-n is teljesítek néhány kihívást. Ez már nem a könyvek, hanem a filmek és a sorozatok világa, de az oldal felépítése és végül is a lényege szinte teljesen ugyanaz. Ezt is csak ajánlani tudom mindenkinek – tette hozzá Laura.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.