- hirdetés -

Három internetes forduló és két kreatív feladat elkészítése után 145 csapatból a 7. helyen jutott az országos döntőbe a Székács evangélikus gimnázium háromfős csapata az Országos Állategészségügyi Versenyen. Az augusztusi, utolsó fordulóra nem kis célt tűztek ki magunknak a versenyzők: túl akarják szárnyalni az iskola korábbi éveinek eredményeit.

A versenyt négy évvel ezelőtt szervezték meg először a gimnazisták számára, és már ekkor is próbára tette tudását a Székács iskola három diákja. Ők akkor a 6. helyen végeztek, majd ugyanilyen szép eredménnyel zártak a következő évben is. Tavaly friss csapat szerveződött, az újoncok a szintén kiválónak számító 16. helyet zsebelték be. Az idei hármas, a Trilobiták nagy örömükre a tíz közé jutott, és izgatottan készülnek az augusztusi döntőre.

– Ez egy hatalmas eredmény az iskola életében – kezdte Fazekas András biológiatanár, a csapat felkészítője. – A gyerekek hála a jó Istennek elég önjáróak, így a beadandó feladatokat a segítségem nélkül csinálták meg. Én tevőlegesen csak a verseny utolsó fázisba csatlakoztam be. Bízom benne, hogy mindaz, amit eddig az óráimon megtanítottam nekik, hasznos volt, és előnyt jelent a számukra a fordulók során – tette hozzá.

Fiatalabbak, mégis nagyon szorgalmasak és ügyesek

A verseny célja, hogy olyan élettani, biológiai és állategészségügyi sajátosságokra hívja fel a figyelmet, melyek széles társadalmi réteget érintenek, de gyakran kevés a pontos információ velük kapcsolatban. Az egyes fordulók során a csapatoknak szüksége volt a már megszerzett tudásukon kívül a kreativitásukra, leleményességükre, problémamegoldó képességükre és talpraesettségükre is. Kiváltképp dicséretes, hogy a versenyre főként 11. és 12. osztályos diákok jelentkezését várták, a székácsos csapatban viszont idén két 11.-es és egy 10.-es tanuló szerepelt ilyen remek eredménnyel.

Készül a csapat az országos versenyre (Fotó: Horváth Bence)

Csizmadia Laurának már volt tapasztalata, hiszen tavaly ő már kipróbálta magát az Országos Állategészségügyi Versenyen. Idén az OKTV-n is remekül szerepelt, és most itt ez a hetedik hely, majd augusztusban a folytatás.

– Az első két forduló feladatait még sikerült a suliban megoldanunk, a harmadikat viszont már otthon csináltuk meg. A kreatív munka már a Zoomon keresztül zajlott, ez utóbbi egy prezentáció és egy videó elkészítéséből állt. A videóval volt a legtöbb munkánk, az majd az egész januárunkat felölelte, de nagyon jól éreztük magunkat munka közben – mesélte Laura.

– Számomra ez volt a legemlékezetesebb része a versenynek – vette át a szót Berhencz Nikolett. – A videóban a felelős állattartást kellett bemutatnunk kreatívan és közérthetően. Nagyon élveztem minden percét.

Azért ez nem volt gyerekjáték

Machan Zalán, a csapat harmadik tagja hozzátette, azért idáig eljutni nem csak játék és kacagás volt, hiszen ehhez az eredményhez nagyon kellett az önszorgalom. A feladatok nehezek voltak, és nagy részüket otthon, önállóan kellett megoldaniuk, elkészíteniük. De ők hárman nagyon akarták, úgyhogy összefogtak, és kihozták magukból a maximumot!

Az országos döntőbe jutó diákok részt vehetnek majd többek között kis- és nagyállat klinikai látogatáson, valamint bepillantást nyerhetnek az Állatorvostudományi Egyetem működésébe is. A gyerekek nagyon várják az anatómiai és patológiai bonctani gyakorlatokat is, melyekre szintén a nyár végén, Budapesten kerül sor.

A székácsos csapat videója:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.