- hirdetés -

Ma ünnepli 100. születésnapját az orosházi Sonkolyos Béla, méhész. Másodikos elemistaként már dolgozott, a II. Világháború idején megjárta Szibériát is, méhészkedni pedig 1982-ben kezdett.

Sonkolyos Béla 1921. január 27-én született, kilencen voltak testvérek. Másodikos elemistaként kezdett dolgozni nagynénjénél. Libákat és disznót őrzött. 1942-ben besorozták, majd 1944 húsvétján a Kárpátokban vetették be az oroszok ellen, ahol utász volt. 1944 októberében a Tiszánál voltak, Csongrádnál megpróbáltak meglépni, de nem jutottak messzire, a mindszenti köves útnál elfogták. Makó, Arad, Brassó, majd onnan Szibéria következett. 1946 tavaszán szerelt le, hazatárt és negyedesben kezdett dolgozni.

(Fotó: Család)

1948-ban megszületett első lánya, majd 1953-ban a második. Dolgozott a seprűgyárban, a vasútnál, később pedig a TSZ-ben helyezkedett el. Először kocsis volt, ez nyolc évig tartott, majd barátai hatására ő is elment tehenésznek. Egyszer az elletős kibetegedett, akkor elhívták kisegítőnek. Két és fél évig volt ott. Nyugdíjazása után, 1982-ben kezdett méhészkedni. Három évvel ezelőtt így emlékezett vissza a kezdetekre:

– Kuthy bácsi akkor szervezett be. Kellett valami kereset a nyugdíj mellé, mert leszázalékoltként elég keveset kaptam, 3.100 forint volt a járandóságom, az asszonynak meg csak száz forint „gatyamosást” adtak. Akkor volt, hogy a Fecske utcán megtelepedett egy raj a meggyfán. Szóltam Kuthy bácsinak, hogy fogja be. El is jött, elvitte, hozott egy üveg mézet. De ami kicsike még visszaült a méhekből az ágra, ahová kirajzott, annak csináltam egy kis dobozt, belesöpörtem. A községházán meg volt egy méhész, akivel együtt galambászkodtunk. Azt mondja, ne kínlódj te avval a kicsivel, mert nem mégy vele semmire, adok én el neked kisboczonádi keretes családot. Tőle vettem hat kisboczonádi rakodó kaptárban méheket, azzal kezdtem. Aztán áttértem a nagyboczonádira. Olyan negyven családig elmentem. Jó volt.

2017-ben Méhészeti Életműdíjat és díszoklevelet vehetett át a kiváló szakmai és az egyesületért végzett több évtizedes munkájáért a helyi egyesülettől. Sonkolyos Bélát méhész társai is köszöntötték születésnapján. Az orosházi méhészek egy 100-ast formálva üdvözölték a jeles évfordulót.

(Fotó: Orosháza Méhész Egyesülete Facebook-oldal)

Sonkolyos Bélát Dávid Zoltán polgármester is köszöntötte Facebook-oldalán, jó egészséget kívánva Béla bácsinak születésnapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.