- hirdetés -

Egzotikus alapanyagok, letisztult, szép formák és egyre növekvő népszerűség jellemzik az orosházi Balogh Norbert fából készült ékszereit.

Az orosházi fiatalember néhány éve indult el a hírnév útján, bár – mint mondja – nem ez volt a célja amikor elkezdte:

– Mindig is szerettem és szeretem a fát. Számtalan olyan nagyszerű fajtát ismerek szerte a világból, amelyről Magyarországon alig hallott valaki. Az én célom, hogy a természetnek ezek a csodái minél több emberhez eljussanak. Ennek egyik, mondhatni kézenfekvő módja az ékszer. Ez motivált, mikor az első darabokat elkészítettem – mondja magáról Norbert.

Ami állandó, a fa szeretete és a tanulás, önképzés. Mintegy öt évvel ezelőtt készítette el az első gyűrűt, két rétegű, ragasztott furnérból.

Bizony ez már nem a kétrétegű furnér (Fotó: Balogh Norbert)

– A tanulás, a kísérletezés időszakában voltak darabok, amelyek a kukában landoltak, de kitartó voltam és ez eredményre vezetett. Az első gyűrűt megőriztem a mai napig. Sokáig dugdostam, mert nem olyan volt, amilyennek lennie kellett volna. Kissé kezdetleges, szögletes, de mára megtanultam becsülni ezt is, hisz épp ez mutatja, honnan kezdtem – beszél a kezdetekről.

Mindig törekedett rá, hogy az ékszerei a szépségük mellett hordhatók, ezáltal eladhatók legyenek. Az első darabok értékesítése után jobban elmélyült a fotózásban is, hisz az interneten a fotók alapján érdeklődnek az emberek.

Egy különlegesség a sok közül (Fotó: Balogh Norbert)

– Nagyon szeretik az emberek pl. az ébenfát a feketesége miatt, de mindegyik általam használt egzotikus fának meg van a maga különlegessége. Általában a fa erezete adja az ékszer mintáját. Ezek beszerzése nem mindig egyszerű, de segít a net, vagy épp utazások során vásárolom a nyersanyagot. Megfogom a fát és egyszer csak beugrik a kép, amit készíteni szeretnék belőle. A fában benne van az ékszer, csak meg kell látni benne és levágni, lecsiszolni a felesleget – mondja az alkotás folyamatáról.

Minden terméke teljes egészében kézi munka. Van amelyik egy nap alatt elkészül, vannak több napi munkát igénylő darabok, de két egyforma nincs. Balogh Norbert ékszerei nem csak Magyarországon, de sokfelé a világban is használatban vannak. Célját, hogy sok emberrel ismertesse, szerettesse meg a fát, egyre inkább eléri. Munkáit keresik, internetes követőinek száma is ötjegyű, de Norbert megmaradt egyszerű és szerény művésznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.