- hirdetés -

A korszerű mezőgazdálkodás egyik sarkalatos pontja a kellő számú, jól képzett szakember megléte. Az oktatás-képzés reformjára volt szükség. Ennek érdekében jöttek létre tavaly júliusban az agrárminisztérium által fenntartott szakképzési centrumok.

Az agrár szakképzésben résztvevő középiskolákat szervezték országosan öt centrumba. Ezek egyike fedi le Békés-megye, Csongrád-Csanád megye és Jász-Nagykun Szolnok megye tíz szakképző iskoláját. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, dr. Horváth József. Az orosházi főigazgatóval beszélgettünk a témáról.

– 2019-ben alkotta meg a parlament az új szakképzésről szóló törvényt. Ez főként a munkaerő piac igényeire alapoz, a keresett szakemberek képzésére helyezi a hangsúlyt. Fontos, hogy az érdekelt agrár-, élelmiszer ipari-, erdészeti-, stb. vállalkozások is vegyenek részt a szakképzésben, valósuljon meg a duális képzés. Egy ágazati alapképzést követően, – ami a szakképző iskolai képzésnél egy év, a technikus képzésnél két év – kerüljenek ki a tanulók vállalati partnerekhez duális képzésre. Ágazati képző központokat alakítunk ki, amelyek szervezik előkészítik, irányítják ezt. Jelenleg is folynak egyeztetések, tárgyalások különböző vállalkozásokkal, cégekkel, hogy minél szélesebb körben valósulhasson meg. A cégeket még korai volna nevesíteni, annyit azonban elárulhatok, hogy Orosházán is lesznek agrár cégek, akik partnereink lesznek a jövőben – foglalta össze röviden dr. Horváth József.

Nagy István agrárminiszter az Alföldi Agrárszakképzési Centrum központi épületének átadásán (Fotó: drnagyistvan.hu)

A megreformált szakképzés az első évben, a három megyében néhány száz, a teljes működés elérésekor mintegy háromezer tanulót fog érinteni.

– A kormány egyértelmű célja, hogy a szakképzést és a felsőoktatást is közelebb hozza egymáshoz. Egy olyan változás is lesz a rendszerben, hogy a technikus képzésben résztvevők szakmai tárgyból tett érettségije automatikusan emelt szintű lesz, ezzel a korábbinál nagyobb esélyt kapnak arra, hogy a felsőoktatásba bekerüljenek. El kell érnünk, hogy a magyar mezőgazdaságba sok fiatal, magasan kvalifikált szakember érkezzen. A Szegedi Tudomány Egyetemmel közösen egy ifjúsági életpálya modell kidolgozása már zajlik ennek érdekében – teszi hozzá dr. Horváth József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.