- hirdetés -

A katonának minden körülmények közt el kell tudni látni a feladatát. Ennek szellemében tartottak jég alá merülési gyakorlatot a szentesi műszaki ezred búvárai.

Szerdán és csütörtökön katonai búvárok költöztek ki a csongrádi Tisza-holtág partjára. Sok feladat várt rájuk, és bár csütörtökre a jég jó része elolvadt, a merülés, a munka nem gyerekjáték a 2-3 fokos vízben. Mint Debreceni László főtörzsőrmester, a 37.sz. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárkiképzőjétől megtudtuk, azért szükséges a jég alatti merülés, mert így egyszerre gyakorolhatják a búvárok a hideg vízi és a zárt téri merülést.

– A hideg víz sokkal megterhelőbb a búvár számára fizikailag és pszichés terhelés tekintetében is, de erre is próbálunk felkészülni, hisz bármikor adódhat olyan eset, amikor ilyen körülmények közt kell feladatot végrehajtanunk. A búvárok ún. „száraz ruhában” merülnek, ami azt jelenti, hogy a bőrük nem érintkezik a hideg vízzel és alá is tudnak öltözni. Ez a korszerű felszerelés kb. egy órán keresztül biztosítja a megfelelő körülményeket a munkavégzéshez – árulta el a kiképző.

Pneumatikus kéziszerszámokkal is tudni kell dolgozni a jeges vízben (Fotók és galéria: Horváth Bence)

A gyakorlat során többféle feladatot kellett a merülésen kívül megoldaniuk a búvároknak. Volt keresés, önmentés, amikor a késével vágott lyukat a feje felett a búvár, de volt vízi és víz alatti munkavégzés is. Ez utóbbinál egy speciális nagy teljesítményű kompresszor által termelt sűrített levegő hajtotta meg a búvárok kézi szerszámait, fűrészt, fúrót, stb. A gyakorlat során nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra is. Az egyszerűbb kommunikációra is alkalmas biztosító kötéltől kezdve, a készenlétben álló mentőbúvárig. Az ő beavatkozására szerencsére nem volt szükség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.