- hirdetés -

Hétfőtől újra nyitva áll a Mikszáth utcai adománybolt, ahol bárki adhat és kérhet adományt. Lipcsei Istvánné immár öt éve irányítja az üzletet, teljesen önkéntes alapon. Elmondta, minden nap érkeznek rászorulók a boltba.

Ruhaneműk, étkészletek, játékok és könyvek, mind-mind megtalálhatóak az újonnan megnyitott adományboltban. Az ajtón „Hozom, Viszem” felirat hirdeti, hogy a mások által már nem használt, de jó minőségű adományokat átveszik és rászorulóknak adják tovább. Az üzlet tele van, de folyamatosan érkeznek újabb adag zsákok, tele ruhákkal, valamint egyéb használati tárgyak is. Jelenleg is nagy a készlet, amely már a szokásos téliszünet előtt gyűlt össze.

Lipcsei Istvánné elmondta, minden nap nagyjából 20-30 rászoruló tér be az üzletbe, vannak akik vidékről érkeznek. Mindent szívesen fogadnak az adományboltban, mert nincs olyan, amire másnak ne lenne szüksége.
– Nagyon nagy szükség van ránk most is, rengeteg ember megfordul itt. Egyre többen tudják, hogy vagyunk, és jönnek. Behozni bármit, bármikor lehet, nem kell különösebben szólni. Fizetni nem tudunk a behozott tételekért, ahogy azoknak sem kell fizetniük, akik szeretnének valamit elvinni innen – vázolta Lipcsei Istvánné.

Egy ember nagyjából tíz ruhadarabot vihet el, bár azok, akik távolabbról érkeznek, többet is.
– Ha valaki bejön Békéssámsonból egy hónapban egyszer, akkor ő biztos, hogy többet elvihet, mint az, akinek lehetősége van arra, hogy többször megforduljon itt – nyilatkozta.

Lipcseiné hozzátette, nem ritka, hogy olyanok is betérnek az adományboltba, akik visszaélnek a helyzettel és válogatás nélkül pakolják zsákba az adományokat. Egyszerűen eltüzelik azt, ami másnak hasznos lenne. Előfordul olyan eset is, hogy a betérő tovább értékesíti az adományokat.

Az adományozásról Lipcsei Istvánné elmondta, hogy olyan tárgyakat, ruhadarabokat adjunk le, amelyeket sajátmagunk is használnánk, viselnénk. Előfordul, hogy az adományboltba lényegében kukába való dolgokat visznek, ezeket senkinek sem ajándékozzák oda jószívvel, ezért megy is oda, ahová való. A kukába.

Jelenleg az üzlethelyiség bérletidíját nem kell kigazdálkodnia Lipcseinének, ezt az önkormányzat állja, azonban a rezsit saját kasszából finanszírozza. Ezt pedig hosszú távon nem bírja, de látja, hogy nagy szükség van az adományboltra. Elmondta, hogy nagy az adakozókedv Orosházán, sokszor alig van hely a sok adomány számára, azonban a folyamatos cserére mindig szükség van. Lipcseiné úgy véli, többen vannak azok, akik visznek az adományból.

Az adománybolt hétfő és csütörtök között 8 órától 12 óráig vár mindekit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.