- hirdetés -

Az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó településeken 25 alkalommal vonultak szén-monoxidgyanús esetekhez az orosházi és mezőkovácsházi tűzoltók 2020-ban. A tragédiák azonban elkerülhetők.

A fűtési szezonban nagyobb az esélye a szén-monoxid-mérgezésnek. A Katasztrófavédelem minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy ez elkerülhető. A színtelen, szagtalan gáz nem tökéletes égés következtében jön létre, szédülést, fejfájást és hányingert, fáradékonyságot és eszméletvesztést is okoz. 2020-ban 25 alkalommal kellett szén-monoxid gyanú miatt az orosházi és mezőkovácsházi tűzoltóknak vonulniuk.

– Az esetek során 12 személy szenvedett kisebb-nagyobb mérgezést. Megyénkben közel 100 alkalommal riasztották a tavalyi évben tűzoltóinkat szén-monoxidgyanús esetekhez. Szerencsére szén-monoxid-mérgezésből kifolyólag haláleset nem fordult elő – nyilatkozta Várszegi György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Várszegi György elmondta, a mérgezés elkerülhető a kémények és berendezések rendszeres karbantartásával, szén-monoxid-érzékelő felszerelésével, valamint a tüzelőberendezés és elszívóberendezés együttes használatának mellőzésével is.

– A szén-monoxid-érzékelők a gyártó által megadott időtartamig mérnek megbízhatóan, utána szükséges azok cseréje. Szén-monoxid-érzékelőt csak megbízható forrásból szerezzünk be! A javasolt típusok listája a katasztrófavédelem honlapján megtalálhatók. Három egyszerű módszerrel megelőzhetők a tragédiák. A nyílt égésterű eszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő utánpótlását. Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, hanem résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni vagy átépítésnél megszűntetni! A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni! Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert – hívta fel a figyelmet Várszegi György.

Hozzátette, egy megfelelő minőségű érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.