- hirdetés -

Városunk számtalan értékkel rendelkezik, melyekre büszkék lehetünk. A Települési Értéktár őrzi ezeket, melyek között tavaly szeptember 27-e óta megtalálható Orosháza-Monor tájegységi központ.

Orosháza-Monor tájegységi központja az épített környezet kategóriában került nemzeti értékeink közé, Dr. Szabó Mihály javaslatára. A tájegységi központ, mint az országos és nemzetközi gazdasági, történelmi utak csomópontja. E mellett az Orosháza-Monori Hengermalom épülete, a Monori iskola, a Monori Csárda, a Hangya Szövetkezet Monori boltja, Kocsondi Németh Lajos tanyája, Erdős (Varga) Tóth Sándor tanyája és Mucsi kovács műhelyének maradványa szerepelt dr. Szabó Mihály javaslatában.

A Monori iskola

Dr. Szabó Mihály, a Szegedi Tudomány Egyetem tanára elmondása szerint személyes kötődés is motiválta a javaslat beadásakor:

– Ott nőttem fel. Gyerekkorom jó része néhai anyai nagyapám Kocsondi Németh Lajos tanyáján telt és az emlékek, az ott átélt élmények sokasága is késztetett. E mellett Monor nem csak az Orosháza város újratelepítése óta eltelt időben, de sokkal régebben is fontos utak kereszteződés, csomópont volt. Szerettem volna, ha ez a tény és az épített örökség megmarad az utókor számára. Szerencsére az Értéktár Bizottság véleménye találkozott az enyémmel, így szeptember 27 óta ott szerepel Monor az Orosházi Helyi Értéktárban – teszi hozzá dr. Szabó Mihály.

Orosháza-Monor a 38. tételként szerepel az értéktárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.