- hirdetés -

Egyre többen tartanak otthon házi kedvencet, főként kutyát, nem mindegy azonban, hogy milyen fajtát választanak a gazdik maguk mellé. Kruzsicz Krisztina arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes a döntés előtt utánajárni, mik az adott fajta igényei, így kevesebb állat kerülhet a menhelyre.

Minden kutyakölyök cuki. Főként mikor még egy pici, puha szőrpamacs, az ember mindegyiket egyformán édesnek találja. Aztán ahogy megnőnek, már nem biztos, hogy olyanok lesznek, mint amilyennek szerettük volna. Ez nyilvánvalóan nem az állat hibája, hiszen ő fajtájából adódóan lesz szökős, ugatós, kertásós, macskakergetős és a többi. Természetesen a megfelelő nevelés és tanítás is nagyon fontos, de azért a genetika legalább annyira meghatározó.

Gondoljuk végig, mennyire tudjuk majd a kutyus igényeit kielégíteni

Odafigyelést és időt igényel az állatok megfelelő gondozása is, hiszen a szőrüket, bőrüket nekik is ápolni kell. Egy gazdinak a választáskor ezt is figyelembe kell vennie, hiszen egy hosszú szőrű kutyus nyírást igényel, egy bent tartott eb pedig fürdetést, majd utána balzsamozást és fésülést. És a feladatok között még ott van a szemek, fülek, karmok, tappancsok tisztán tartása, a bűzmirigyek kezelése is.

Édesapja a lovak, ő pedig a kutyák szerelmese lett

Kruzsicz Krisztina kutyakozmetikust édesapja, Kruzsicz József révén is sokan ismerhetik a városban. A egykori híres díjlovagló és díjugrató lányával is hamar megszerettette az állatokat, bár Krisztina nem a lovak, hanem a kutyák mellett találta meg életcélját. Érettségi után Olaszországba költözött, ahol egy állatorvosi klinikán előbb takarított, majd a kutyusok rehabilitálásában segédkezett. Hazatérve olasz tolmácsként helyezkedett el, de érezte, neki más az útja. Első berni pásztorával kiállításra és versenyre kezdett járni, majd 2011-ben megszerezte a kutyakozmetikus végzettséget. Uszkárával is több kiállítást nyert hobby kategóriában, majd jött a legnagyobb siker Zarával az afgán agárral, aki Szépség-Teljesítmény Bajnok, Multi Junior Champion, Hungária Champion, Show Champion, 2019-ben Coursing Derbi győztes.

Zara (Fotó: saját gyűjtemény)

Legalább egy évtizedre választunk

Krisztina Kutyakozmetikusként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segítsen a gazdiknak kedvenceik egyszerű ápolásában, illetve abban is, hogy az emberek megértsék a kutyájukat. Azt mondja, a választást nem szabad elhamarkodni. Ez egy komoly döntés, hiszen akit választunk, az hosszú éveken át fog velünk együtt élni, épp ezért érdemes utánajárni az egyes fajták jellemzőinek és igényeinek.

– Mindenkinek azt javaslom, hogy gondolja végig, hogyan tudja ellátni majd a választott kutyát. Mennyit tud vele sétálni, foglalkozni, hogyan tudja a szőrét ápolni, és mennyire illik a kutya fajtája, személyisége őhozzá? Eredetileg konkrét célokra tenyésztették ki a különböző fajtákat, így lettek a terelő-, a vadász, az őrző-védő és – a manapság igen népszerű – társasági kutyák. Mindegyik fajta egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, ezért figyelembe kell venni a gazdinak saját életmódját, életkörülményeit és elvárásait is – emelte ki.

Ha dögönyöznivaló cukiságot szeretnénk, akkor a társasági kutyák közt keresgéljünk

Baromfiudvar mellé vadászkutya?

Ha nagy a kutya mozgásigénye, akkor kertes házban élőknek javasolják, ha gyerekek mellé fog kerülni, akkor a természetében nyugodt, megbízható kutya mellett érdemes dönteni. Előre tudható, hogy problémát okozhat, ha vadászkutyát választunk a baromfiudvar mellé, és hogy egy őrző-védő típus valószínűleg minden ingerre éjjelente is aktívan csahol majd. Vannak aktív és lustizó, hangos és csendes kutyák, és még nem is beszéltünk a szőrtípusokról.

Több száz kutyafajta közül van lehetőségünk választani, így ne sajnáljuk az időt és a fáradtságot az utánajárásra. Sose a trend alapján válasszunk! Semmi garancia nincs arra sem, hogy a miénk is olyan lesz, mint a szomszédé, ha nem tesszük bele a megfelelő munkát időt figyelmet és következetességet. A kutyus igazi társa, legjobb barátja lehet az embernek, de itt nem igazán érvényes az ellentétek vonzzák egymást kijelentés. Sokkal jobban ki fogunk jönni azzal az ebbel, amelyik temperamentuma hasonlít a miénkhez.

A kutyusok ápolásáról szóló cikket keresse a hétvégén az OrosCafén!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.