- hirdetés -

A cyberbullying, magyaros elnevezéssel internetes zaklatás egy új típusa az elsősorban kamaszkorúak közt tapasztalható iskolai kiközösítésnek. Érdemes komolyan figyelni rájuk, hiszen az elektronikus üzenetekben érkező durvább csúfolódások, kárörvendések és fenyegetések jelentős lelki sérüléseket okozhatnak.

A kicikizések és csúfolódások mindig is jelen voltak a tinik életében. Mindegy, hány évtizeddel megyünk vissza az időben, mikor élte serdülőkorát az olvasó, emlékezhet rá, hogy megvoltak a gúnynevei az osztálytársaknak, egyeseknek a kinézete, másoknak a jelleme miatt. De ha valaki nap mint nap meg is élte, hogy mondjuk visszahúzódó személyisége, szótlansága miatt bántják, miután kettőkor hazament a suliból, megnyugodhatott, hogy legalább másnap reggelig nem kell hallgatnia a megbélyegző szavakat. Más viszont a helyzet ma, 2021-ben.

– Az okostelefon által hazaviszi a gyerek a zaklatóját, és ugyanúgy folytatódik a megszégyenítések, beszólogatások sorozata a közösségi oldalakon, zárt csoportokban, messenger üzeneteken keresztül, mint a suliban.

– kezdi Raffainé Balogh Emese szociális munkás, szociálpolitikus, a Mi-Értünk Egyesület orosházi kontaktpontjának egyik segítője. Ha a gyermek otthon is folyamatosan online van, még akár este, az ágyba is beviszi a telefonját, akkor kiteszi magát annak a veszélynek, hogy egy percre sem tud megszabadulni a zaklatóitól.

Presztízskérdés egy komment vagy egy lájk

– Itt nem csak arról van szó, hogy valakit csúfolnak – veszi át a szót Nemesvári Adrienn mentálhigiénés asszisztenst, a Mi Értünk Egyesület munkatársa. – Ugyanolyan fontos a mai fiataloknak az elismerés, a visszajelzés is. Presztízskérdés, hogy egy megosztott fotón ki van megjelölve, és persze az is, hogy milyen reakció, komment, emoji érkezik a posztra.

Képzeljük el, hogy egy kamaszlány elküld valakinek magáról egy általa szépnek ítélt szelfit, melyet végül nem csak a címzett láthat, hanem onnantól kezdve bárki. Éppen emiatt megfoghatatlan és kontrollálhatatlan a jelenség.

A szakemberek kiemelik, ugyanolyan fájó érzést vált ki a gyerekekből az is, ha kirekesztik, kiközösítik őket azáltal, hogy nem veszik be őket a zárt csoportokba. Így egyrészt kimaradnak a fontos témákból, másrészt ők is áldozatok lehetnek, hiszen lehet, éppen őket tárgyalják ki, de sajnos nem tudják megvédeni magukat. Egy titokban készített, előnytelen fotó is könnyen előkerülhet, amin jót nevet az egész csoport.

Ha tud is róla, nem képes megvédeni magát

Az első veszélye az online téren zajló zaklatásnak tehát az, hogy az érintett nem tudja becsukni a zaklató előtt az ajtót, nem tud tőle megszabadulni még akár néhány órára sem, a második pedig, hogy mivel nem szemtől szembe érkeznek ezek az üzenetek, így nem is tudja megvédeni magát. Egy személyes konfliktusban az elkövető sem biztos, hogy annyira nagyszájú és bátor, hiszen a másik szemébe kell néznie, és számítania kell arra, hogy az visszaszól majd. Online viszont nem ez a helyzet. És míg a kimondott szavakat elfújja a szél, addig a leírt szöveg megmarad és tovább terjed. Így online formában sokkal gyakoribb, hogy az áldozat csupán az elszenvedője lesz a történteknek.

Az internet nem felejt

Vegyük tovább a veszélyeket. A harmadik helyen a felelőtlenség állhat. Kedves szülők, nagyszülők! Gondoljanak ismét a saját tinédzserkorukra! Sok őrültséget követtek el egy-egy bulin? Biztosan. Volt olyan, amire másnap már nem nagy büszkeséggel tekintettek vissza? Előfordult. Viszont ha 10-20-30-40 éve egy ilyen éjszaka utáni reggelen, másnaposan felébredtek, akkor reménykedhettek abban, hogy mások is csak éppoly homályosan emlékeznek az estére, mint Önök. Ma viszont már más a helyzet. Ma gyakran fotók és videók bizonyítják, hogy ezek a meggondolatlan tettek megtörténtek. Pedig talán nem a kép és videó készítés lenne ilyenkor az elsődleges, hanem a felelősségvállalás és a segítségnyújtás.

Felvételt készíteni egy buliban egy magatehetetlen emberről azért, hogy legyen lehetőség körbeküldeni a haveroknak, megalázva ezáltal az adott egyént…kiszolgáltatott és kínos helyzetet szül. Áldozatszerepbe kényszeríti azt, aki a tartalomban szerepel, még akkor is, ha önhibájából került olyan állapotba…szintén komoly lelki sérülést okozhat.

A legnagyobb gond az, hogy ezek a fotók és videók bekerülhetnek egy csoportba, majd onnan egy másikba, és akkor már képtelenség lesz eltüntetni őket. És most jöjjön a negyedik veszély, melyre a szakemberek felhívták a figyelmet.

A Mi-Értünk Egyesület Orosházi Kontaktpontjának segítői

Összefügghet a depresszió kialakulásával

Amerikai kutatások bizonyítják, hogy az online eszközhasználat ugyanolyan visszacsatolást jelent az agynak, mintha kokaint használna. Elképesztő, de ugyanaz a jutalmazórendszer indul be mindkét esetben, és ugyanolyan függőséget képes kialakítani. A kutatások arra is kitérnek, hogy nagyon sok esetben az online eszközfüggőség összefüggésbe hozható a későbbi kémiai függőségek kialakulásával, vagyis a folyamatos eszközhasználók nagyobb valószínűséggel fognak droghoz nyúlni. A felmérések azt is alátámasztják, hogy a tinédzsereknél az online eszközhasználat mennyiségével egyenesen arányosan nő a depresszió és az elmagányosodás szintje, és ezzel összefüggésben az öngyilkosságok száma is.

A holnapi folytatásban a Mi-Értünk Egyesület segítői hasznos tanácsokat osztanak meg a szülőkkel az internetes zaklatás témakörében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.