- hirdetés -

Az elmúlt hetekben számos olyan orosházi születésű vagy a városhoz tevékenységével szorosan kapcsolódó ember életútját mutattuk be, akikről utcát neveztek el. Ezúttal azonban olyasvalakit választottunk, akinek a nevét nem utca, hanem a város kórháza viseli december 10-től kezdve. Íme dr. László Eleknek, Orosháza első tudós orvosának életútja.

Dr. László Eleknek ugyan megkerülhetetlen szerepet játszott az életében Orosháza, de Pápán látta meg a napvilágot 1841. június 16-án. Ott nevelkedett, a pápai református főiskolán végezte gimnáziumi tanulmányait, a felsőbb osztályokat pedig a soproni ágostai evangélikus kollégiumban végezte. 1860-tól a pesti egyetem orvostan hallgatója volt, majd 1865-ben már a bécsi egyetemet látogatta. Onnan visszatérve a fővárosba először a Szent-Rókus Kórházban helyezkedett el.

Orosházán kezdetben községi orvosként telepedett le, 1869-ben érkezett a városba. Innentől kezdve éppen fél évszázadon keresztül szolgálta az orosháziakat, egy olyan elv vagy útmutatás szerint végezve munkáját, melyet még budapesti professzoraitól tanult: Másoknak élni, nem magának, ez adja az orvosi hivatás lényegét.

Dr. László Elek betegei között. Az eredeti fotó a kórház aulájában a mellszobor talapzatán tekinthető meg

Orvosi pályája kezdetén is rengeteg dolga akadt már az orosházi lakosság egészségének megőrzése érdekében, abban az időszakban ugyanis számos járvány szedte áldozatait. Orosházán 1873-ban dúlt súlyos kolerajárvány, így fiatal orvosként élte át a tragédiát, ekkor fogalmazva meg legfontosabb célját is, a kórház, menház, járványkórház létesítését. Hosszú munkássága során tanulmányt is írt az akkor még községi funkciót betöltő Orosháza közegészségügyi helyzetéről, ennek hatására 1892-ben épült meg a járványkórház, 10 évvel később pedig a menház készült el, felkarolva a szegények ellátását.

Nevéhez fűződik Gyopáros gyógyvízének felismerése (Fotó: gyoparosfurdo-oroshaza.hu)

Élete nagy álmának, a községi kórháznak az elkészültét viszont már nem érhette meg, 1919. március 27-én hunyt el. Gyopárosfürdő gyógyvizének felismerése és elismertetése is az ő nevéhez fűződik, még érkezését követően 1869-ben vegyelemeztette a tó vizét, de szorgalmazta az artézi kutak fúrását is, hiszen biztos volt benne, hogy a jó ivóvíz visszaszorítja a korabeli járványokat.

Az orvosi munkája mellett a település és a megye közéletében is tevékenyen részt vett. Többek közt felügyelő volt az evangélikus egyházközségben, vezető szerepet töltött be az Orosházi Takarékpénztárban, a kaszinóban, az Önkéntes Tűzoltó Egyletben vagy a Színműpártoló Egyesületben is, a listát pedig még hosszasan lehetne folytatni.

2020. decembere óta viseli nevét az intézmény (Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház)

A város 2007-ben alapította meg a dr. László Elek-díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetést, amit évente két fő részére adományoznak az Orosházán tevékenykedő orvosok és egészségügyi szakdolgozók közül. Az intézmény december 10-én vette fel nevét: Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet. A nevét viseli emellett az intézmény melletti lakótelep is, valamint a kórház aulájában van kiállítva bronz mellszobra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.