- hirdetés -

Egy kicsit olyan volt az idei június, mint egy nagy felszabadult sóhajtás. Enyhültek a járvánnyal kapcsolatban hozott intézkedések, sőt ebben a hónapban fel is oldotta a kormány a veszélyhelyzetet. Az emberek kicsit kiszabadultak. Megérkezett a nyár, a meleg, a földekre az eső, de történt sok egyéb is…

Mindjárt a hónap elején Pünkösdi zarándoklatra invitálták a szervezők az érdeklődőket. Valakinek a pihentető, nagy alvást és a hosszan nyújtózkodást jelentette a hétfő reggel, másnak viszont a korai kelést és a közös zarándoklat örömét. Idén harmadjára szervezte meg vezetett túráját a Marosháti piroson a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület, melyen összesen 106 fő vett részt. Viczián Zoltán, a zarándoklat főszervezője úgy véli, aki nekivágott az útnak, az felejthetetlen élmény részese lehetett.

Szintén júniusban próbáltunk egy kis kedvet csinálni a katonai pályához, néhány orosházi hivatásos katona bemutatásával. Manapság a katonai szolgálat egyre inkább népszerű a pályaválasztó fiatalok és pályamódosító idősebbek között. Orosházáról is sokan választották már eddig is a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredet. A szentesi alakulat szívesen látja a jelentkezőket, tudtuk meg Antal László ezredestől az alakulat parancsnokától, akivel az ezredről, a katonai pályáról és az általa biztosított lehetőségekről beszélgethettünk.

– Aki kicsit is szereti a kalandot, kihívásokat, az itt a legjobb helyen van. Sokat utazunk országon belül is kívül is, több országban veszünk részt missziós feladatokban. Stabil életpályát tudunk biztosítani a kezdettől a nyugdíjig, a magyar szinten jó és biztos fizetés mellett. Az előmenetel is kiszámítható – mondta el egyebek mellett a parancsnok.


Idén is megszervezte aratás előtti gépszemléjét az Orosháza és Térsége Gazdakör. A három napos szemlén balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatáson is részt vesznek a gazdák. Fontos a felkészültség, ezért is valósult meg idén is az aratás előtti gépszemle az Orosháza és Térsége Gazdakör szervezésében június 8-a és 10-e között. A szemle célja egyrészt a jogszabályi előírások betartása volt, másrészt az, hogy a tulajdonosok átfogó képet kapjanak mezőgazdasági gépeik állapotáról. A balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatáson minden évben ismertetik az éppen aktuális jogszabályi követelményeket, változásokat. Az elmúlt években nem igazán volt jelentős változás, azonban idén módosult az országos tűzvédelmi szabályzat.


Sikeresen és hatékonyan lépett fel a „láthatatlan ellenséggel”, a koronavírussal szemben a Dél-Békés Mentőcsoport. A szervezet munkája még az országhatáron is átnyúlt, önkénteseivel hozzájárult ahhoz, hogy a veszélyhelyzet alatt Békés megye vált a vírus által legkevésbé érintett területté az országban. Oravecz Nóra, a mentőcsoport elnöke ismertette az akkor elmúlt időszak számadatait. 145 ezer liter 0,2 százalékos DISINFLEX felület -fertőtlenítőszeroldatot juttatott 18200 magánszemélyhez, 192 állami és egyházi intézményhez, 412 vállalkozóhoz a Dél-Békés Mentőcsoport. 14 településen, 326 alkalommal végezték el a közterületek és intézmények fertőtlenítését önállóan, és továbbá 15 további településen a helyi önkormányzatokkal, polgárőri egyesületekkel együttműködve.

A hónap közepén, sokak örömére újra kinyitott a könyvtár és újra várta a fürdőzni vágyókat a Gyopárosi park és élményfürdő. Megkezdődött a nyári szünet és 18-án a veszélyhelyzet megszűnését is bejelentették.

Bojtor Zalán írásából megtudhattuk, hogy emlékház lett a Könd utcán Kaáli-Nagy Géza professzor egykori szülői háza. A professzor ezt az épületet tekintette szülői házának egész életében. A házat idén januárban újra megvásárolta és úgy döntött korhűen visszaállítja annak eredeti állapotát úgy, ahogy annak idején távozásakor is kinézett. – A húgom és az öcsém alig hittek a szemüknek, hiszen a szeretett szülői házba 50 év után ismét belépni és mindent úgy találni, ahogy annak idején volt, nagyon kevés embernek adatik meg az életben. Számomra a szülői ház egyébként is egy támaszt, egy erődöt jelképez, ami átviszi az embert az életen úgy, hogy legnehezebb problémáit is meg tudja oldani – mesélte a megnyitón.

Június 22-én hétfő délután nagy szirénázással vonultak a katasztrófa védelem egységei Orosházáról Gerendásra. A katasztrófavédelem megyei ügyeletesétől megtudtuk, hogy kilenc riasztás érkezett az Orosházi Tűzoltóságra a Csorvással szomszédos településről. Kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak fennakadást és anyagi károkat, melyeket a nagy erőkkel kivonuló tűzoltók hárítottak el a késő délután folyamán. Óriási károkat okozott a vihar. A település főutcáját le is kellett zárni a forgalom elől. A viszonylag rövid ideig tartó ítéletidő nyomán, amerre csak néztünk mindenütt leszakadt, elektromos vezetékre, parkoló autókra zuhant ágak, ölnyi vastag kidőlt fák szegélyezték az utat. A katasztrófavédelem munkatársai az áramszolgáltatóval együtt a késő esti órákig dolgoztak a károk elhárításán.

Maradt örömteli hírül adni való a hónap végére is. A koronavírus-járvány miatti korlátozások és a feloldásuk bizonytalan ideje miatt nem szervezte meg hagyományos, minden páros évben megtartott veterán fesztiválját az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete (OTSE). Azért valami mégis történt… Az idő telt, a korlátozásokat feloldották és a veteránosok nagy családjának hiányzott a személyes találkozás, az együtt gurulás élménye. Az Orosházi Technikai Sportok Egyesületében ezért gondoltak egyet és a háromnapos fesztivál helyett szombatra szerveztek egy egynapos találkozót. Hogy az elmúlt tizenhárom nemzetközi fesztivál nem volt hiába való, azt szépen mutatja, hogy a veteránosok az első hívó szóra kifényesítették az öreg gépeket és – ha nem is mindannyian – de eljöttek Orosházára.

Természetesen sokkal több minden történt júniusban is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.