- hirdetés -

Az esti rosédtól, a reggeli kávédtól vagy a posztodra érkezett lájkoktól? Mi a függés? Baj-e, ha valami kis plusz a hétköznapjaink részévé válik? Mik váltják ki leggyakrabban és legtöbbeknél a kell érzését? Orosházán, sőt országos szinten nem a kábítószerek állnak az első helyen. Annál van egy jóval gyakoribb jelenség: az alkoholfüggőség.

A járvány miatti korlátozások miatt egyre több ember életét bélyegzi meg a magány. Az adventi, ünnepi időszakban még nehezebb megélni az egyedüllétet, még inkább előtérbe kerülnek azok a „támaszok” (alkohol, gyógyszer, drog), melyek segítenek feledtetni a társak, közös programok hiányát. A témáról a Mi-Értünk Egyesület orosházi segítőit, Raffainé Balogh Emese szociális munkást, szociálpolitikust, valamint Nemesvári Adrienn mentálhigiénés asszisztenst kérdeztük.

– Magyarországon hozzávetőleg egymillió alkoholista van. A társadalom tíz százaléka, ami azt jelenti, hogy voltaképp mindenki tudna mondani a szűkebb ismeretségi köréből legalább egy embert, akire ez igaz – hangzik a megdöbbentő adat.

De ki az alkoholista? Aki megiszik minden nap munka után egy sört? Vagy aki a hétvégi bulikban rendszeresen kiüti magát? Vagy aki a stresszes helyzetekben a pohárért nyúl?

– Nem könnyű a válasz. Talán onnan tudhatod, függsz-e, ha felteszed magadnak a kérdést. „Mi lenne, ha mondjuk egy-két hétig, csak egy-két hétig nem innék alkoholt?” Ha az első reakciód – már a puszta gondolattól is – a meglepődés, és hárítás, akkor már nem is olyan nehéz felelni a kérdésre – mondják a szakemberek.

„Amíg másnak nem ártunk vele, addig nem is baj. Sőt akkor senkinek semmi köze hozzá” – gondolja sok érintett. Pedig lehet, nem is sejti, hogy amit tesz, az a családját bántja, zavarja. Lehet, hogy nem költi rá minden pénzét, lehet, nem lesz tőle agresszív, lehet, nem is tudja más, csak a közvetlen környezete, de mégis van valami, aminek ki van szolgáltatva. Aminek az alárendeltje lett.

Mi irányítjuk az életünket? Vagy a függőségeink irányítanak minket?

– A függés semmilyen esetben sem jó. Még akkor sem, ha egyébként egy egészséges dologról van szó. Vegyük például a mozgást. Mozogni, tornázni egészséges. Rengeteg jótékony hatása van a szívre, az érrendszerre és még sorolhatnánk. De mi van akkor, ha az illető azt mondja, nem tud leállni mondjuk a futással? Hogy az neki kell, szüksége van rá, mert különben…Itt arról van szó, hogy éreznünk kell, mi irányítjuk az életünket, mi hozzuk a döntéseket, és nem függ a kedvünk, állapotunk konkrét dolgok gyakori megtételétől, bevitelétől – vallják a szakemberek.

Az alkohol Magyarországon egy elfogadott drog. Pertut inni, valaki egészségére koccintani, a találkozás örömére tölteni egy pohárral teljesen természetes. Ezek az alkalmakhoz kötött, viszonylag ritka, rituálé jellegű esetek még nem is jelentenek akkora problémát. De ha már „Több kell, mint legutóbb” „Ma is kell már, nem csak amikor összejövünk”, akkor már más a helyzet. Kérdezzük meg magunktól „Tudok nemet mondani?” „Leszek ma én a sofőr?” Jó esetben ezekre igenlő válasz érkezik, különösebb fenntartások, vagy rossz érzések nélkül.

Azon túl, hogy kapcsolatokat ront meg, családokat szakít szét az alkohol, még az egészségre is borzasztóan káros hatással van. Ezek a gondok nem feltétlenül jelentkeznek az első években, van, hogy csak tíz éves „pályafutás” után mutatnak az eredmények kilengést, a szervek elváltozást. De hasonlóan egészségtelen a szénhidrátfüggés is, pedig ahogy a Trollok című mesében is hallhattuk: „A boldogságot nem lehet megenni vagy meginni. Az itt van belül.”

– Mi nem ítélkezünk. Mi nem adunk tuti receptet a problémákra. Mi azért vagyunk itt, hogy meghallgassuk azt, aki hozzánk fordul. Lehet ő konkrétan az érintett, de lehet egy családtag is. Segítsünk megfogalmazni, mi okoz fennakadást, mi okoz szorongást, mi az oka annak, hogy a beteg függővé vált, ebben több éves konzultációs tapasztalat áll rendelkezésünkre. Az alkohol iránti vágy csak akkor szüntethető meg, ha az okok is megszűnnek. A szemléletváltás és a bennünk lévő rendrakás az, ami a változást elindíthatja – emelték ki.

Gyógyszer+alkohol=nyugodt alvás?

Tapasztalatok szerint a nők alkohol vagy gyógyszer (nyugtató,altató) fogyasztása sokkal tovább marad rejtve, ezért ők veszélyeztetettebbek is. Sokuknál a nyugodt alvásnak ez a feltétele. És akkor jöhet a kérdés: Kinek árt vele, ha lefekvés előtt bevesz egy-két szem nyugtatót vagy iszik pár kortyot? Legalább nem kattog éjszaka, jót tud pihenni, reggel pedig megy minden a megszokott rend szerint tovább.

– A túlterheltség, a megfelelési kényszer előidézője lehet ennek a jelenségnek. Természetesen ez nem kizárólag a női társadalom sajátos problémája, ugyanúgy a férfiakat is egyaránt érinti. Gondoljunk a sokféle szerepre, melyeknek meg kell ma felelnie egy embernek. Legyen a munkahelyén sikeres, mellette jó férj/feleség, gondoskodó szülő, vonzó társ. Egyre többeket őröl fel, facsar ki ez a helyzet. És mire ott lenne a pihenés ideje, nem tud aludni, mert annyi mindennek szeretne folyamatosan eleget tenni, és persze mindenben tökéletes lenni, hogy nem tud ellazulni. Ekkor keres külső megoldást. Általában itt is az ártalmatlannak tűnő, egyszer-egyszer elővett megoldásból megszokás, napi rutin válik. Itt kezdődik a függőséghez vezető út – hangsúlyozták a Mi-Értünk Egyesület munkatársai.

Folytatjuk

Az életvezetési tanácsadás, szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szóló konzultáció ingyenesen és név nélkül! Keresse bizalommal a Mi-Értünk Egyesületet! Ha úgy érzi, gondolatébresztő volt az írás, ha több ponton magára ismert, kérjen segítséget!

Már online is!

Cím: Orosháza : Október 6.utca 33-35. ( Nővérszálló alatt)
Telefonszám: 06/70 4156607
Honlap: www.mi-ertunk.hu
Facebook: https://www.facebook.com/miertunk

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.