- hirdetés -

Már az Egységes Szociális Központ (ESZK) idősek otthonait is elérte a koronavírus-járvány. Ellátott és alkalmazott is vannak a fertőzöttek között. Az intézményvezető szerint a feltételek adottak a járvány elleni védekezéshez.

Több mint 170 szociális otthonban van jelen a koronavírus – erről még a november 12-i sajtótájékoztatón beszélt Müller Cecília. Ezek között megtalálható az orosházi Egységes Szociális Központ szociális intézményei is.

Bogárné Kiss Ildikó intézményvezető elmondta, hogy márciusban egyetlen fertőzött személyt nem azonosítottak. Sem az ellátottak, sem az intézmény munkatársai között.

– Ez nem csak a gondos és szakszerű védekezésnek, hanem a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnökének, dr. Takács Árpád gyors és hatékony intézkedésének volt köszönhető. A veszélyhelyzet második hulláma alatt az Egységes Szociális Központ intézményeiben – elsősorban az idősek otthonait érintve – sajnos megjelent a koronavírus fertőzés, annak ellenére, hogy az intézmény betartotta a vírus megelőzésével kapcsolatos jogszabályokat, útmutatókat – tájékoztatta az OrosCafét az intézményvezető.

Jelenleg a Platán Idősek Otthonában és az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában vannak ellátottak, akik érintettek a fertőzésben. Állapotuk kielégítő, ápolásuk az intézményben történik gondozásuk a járványügyi biztonsági előírások maximális betartása mellett.

– Amennyiben állapotuk súlyosbodna, természetesen biztosított számukra a szakszerű kórházi ápolás (jelen esetben nem éri el az egy százalékot sem). Az intézmény munkatársainak fertőzöttsége alacsonynak mondható, jellemzően az idősek otthonaiban, és a bölcsődékben dolgozókat érintette – fogalmazott.

Biztosítottak a feltételek a védekezéshez

A tavaszi járványhelyzethez képest jelentős változásként említhető a dolgozók rendszeres tesztelése. A gyorstesztekkel azokat az alkalmazottakat is kiszűrhetik, akik – bár tünetmentesek – de képesek átadni másoknak a fertőzést.

A vezető elmondta, hogy a védőeszközök, fertőtlenítőszerek biztosítása zavartalan, megfelelő mennyiségben és minőségben áll az intézmény rendelkezésére. Legutóbb Dávid Zoltán polgármester több száz mosható maszkot adott át az intézménynek.

A járványhelyzet ellenére a szolgáltatások biztosítása zavartalan, szükség esetén munkaerő átcsoportosításával oldják meg az esetleges szakemberhiányt. Pillanatnyilag az intézmény feladatellátását nem segítik önkéntesek. Amennyiben több terület munkatársa betegedne meg egy időben, úgy abban az esetben – a tavaszi veszélyhelyzethez hasonlóan – önkéntesek bevonására is sor kerül.

Az ESZK szociális otthonaiban jelenleg is kijárási és látogatási tilalom van érvényben. Bogárné Kiss Ildikó szerint az idősek megértették, hogy a korlátozó intézkedések elsősorban a védelmüket, egészségük megőrzését szolgálják.

– Ennek ellenére nehéz időszakot élnek át, hiszen a tavaszi járványidőszakban is érintette életüket korlátozó intézkedés, és a mostani helyzet ismételten fegyelmezett hozzáállást kíván részükről – tette hozzá.

A vezető hangsúlyozta, hogy az intézmény munkatársainak különösen nagy felelőssége van azzal kapcsolatosan, hogy ebben az embert próbáló időszakban még inkább erősítsék, mentálisan támogassák az időseket. A hozzátartozókkal a kapcsolattartás az interneten keresztül biztosított, illetve az intézmény nagy hangsúlyt fektet a hozzátartozók korrekt tájékoztatására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.