- hirdetés -

Közel 50 éve már, hogy Kovács Ferenc először adott vért. Orosházán ebben az évben ő a legmagasabb kitüntetett a 146 véradó közül, hiszen ez idáig kilencvenkétszer vállalta ezt a nemes feladatot.

Azt vallja, ha ezzel tud segíteni másokon, akkor örömmel megteszi. Évente négyszer jelentkezik véradásra, és tervei szerint, amíg az orvosok engedik, addig ő segíteni fog.

– Először a kíváncsiság és a kalandvágy miatt adtam vért, de aztán a későbbiekben már az lett a fő hajtóerő, hogy ezáltal segíthetek másokon. Amikor csak lehetett, mentem. Korábban volt egy olyan kitétel, hogy 65 év felett már nem adhatunk vért, de ma már szerencsére nem az életkortól teszik ezt függővé. Én már betöltöttem a 67. életévemet, és mivel nagyon jó egészségnek örvendek, az orvosok még engednek. Semmilyen gyógyszert nem szedek, nap mint nap mozgok és sok vitamint veszek magamhoz. A titkom csak ennyiben áll – mesélte.

Ferenchez eljutott már néhány köszönőlevél is a szűk öt évtized során. Adatvédelmi szempontból nem tudhatja a vért kapó, hogy kitől származik a neki adott vér, de a Magyar Vöröskereszt által megkaphatta Ferenc a hála szavait, melyeket olvasva új erőt és motivációt kapott.

2020: 146 kitüntetett

„A véradás önkéntes, önzetlen segítségnyújtás, amit nem lehet elégszer megköszönni” – vallja Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének megyei igazgatója.

– Fáj a szívem érte, hogy nem tudunk idén a járványhelyzet miatt a váradóink számára ünnepséget tartani, pedig mindannyian nagyon megérdemlik a hálát és a köszönetet. Idén az oklevelet és a nekik szánt kis figyelmesség postai úton tudjuk eljuttatni hozzájuk. 2020-ban 146 főt tüntetünk ki, a tízszerestől a kilencvenszeres véradóig – mondta Tóth Zoltánné.

A megyei igazgató kiemelte, a véradók folyamatos orvosi felügyelet, vagyis kontroll alatt állnak, hiszen a véradás előtt készítenek számukra egy laborvizsgálatot. Így szűrik őket a hepatitisz különböző válfajaira, több nemi betegségekre, és ellenőrzik a hemoglobin szintjüket is.

Marhapörkölt és egy pohár sör

– Mi nem azért adunk vért, mert valamit várunk cserébe, hanem mert jó érzéssel tölt el, hogy segíthetünk. Ennek ellenére mindig is volt valamiféle kedves honorálása ennek a jó cselekedetnek. Réges-régen, jó negyven éve egy kis marhapörkölttel, sörrel vagy üdítővel vendégelték meg az önkéntes véradókat. A kiszállásos véradások alkalmával még katonaéveimben szabadnapot kaptunk érte. A véradóállomásokon a folyamat után a kórház étkezdéjébe mentünk át, és ott fogyasztottunk el egy kis frissensültet, innivalót. Egy időben aztán a mórhalmi fürdőbe, majd Gyopárosfürdőre kaptunk belépőjegyet, és persze ma is gondoskodnak rólunk, minden alkalommal van egy kis energiapótlás – mesélte Ferenc, kinek gondolkodásmódját nagyban befolyásolta egy családi tragédia. Édesanyjának volt egy szívműtéte, mikor is vérre lett volna szüksége. Sajnos akkor fia nem tudott neki adni, mert nem telt még el a kötelező 56 nap a legutóbbi véradása óta. Más okokból ugyan, de sajnálatos módon szomorúan végződött ez az eset, mely egy életre nyomot hagyott Ferencben. Ezután megfogadta, hogy amikor csak tud, megy és ad vért.

– Ez egy végtelenül belsőséges dolog. A véradó a vérét adja. Nem egy tárgyat nyújt át a másiknak, hanem saját testének egy részét – mondta el Tóth Zoltánné. – A legtöbb véradó a szülői példából tanulva jut el hozzánk. Orosházán heti szinten két véradást szervezünk, és emellett még ott vannak a munkahelyi és iskolai kiszállások is, bár ez utóbbiak a koronavírus miatt idén elmaradtak. De aki szeretne vért adni, az a www.veradovagyok.hu oldalra kattintva megtudhatja, hol van a hozzá legközelebb eső véradás helyszíne – emelte ki.

Vámpírlány és Drakula vette a vért

A Magyar Vöröskereszt munkatársai a fiatalokat is szeretnék megszólítani. A járvány miatt most nem mehetnek ki az iskolákba, pedig nagyon jó tapasztalataik vannak a végzős, 18. életévüket betöltött diákokkal. Azért, hogy mégis kedvet csináljanak a számukra, az idei évben tematikus véradásokat szerveztek nekik. Volt már Vérszívók délutánja, ahol Drakula és vámpírjelmezbe bújt segítői vették a vért, de szerveztek már Trónok harca tematikájú véradást is.

A megyei igazgató kiemelte, továbbra is hatalmas szükség van az életmentő vérre, így hát folyamatosan várják a véradókat, hiszen ahogy ő fogalmazott: „a vér semmi mással nem pótolható”. Egy véradással három emberélet menthető meg.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.