- hirdetés -

Ahogy az élet minden terén, úgy az orvosi ügyeleti ellátásban is jelentős változások történtek a koronavírus-járvány következtében. A pandémia ideje alatt négy eljárásrend szerint intézkednek a kistérségi orvosi ügyeletet ellátó egészségügyi szakemberek.

Új körülményekhez kell alkalmazkodnia az orvosi ügyeletnek a járvány idején. A betegellátást érintő változások nem ritkán kihívás elé állítják az ügyeleti gárdát, azonban mindent megtesznek a betegek érdekében.

– Mi is keressük a helyünket ebben az új rendszerben, számunkra is nehezen kezelhető a helyzet. Nem ehhez szoktunk mi sem. Vannak észszerű, de nagyon szigorú szabályok, csak ez a boldog békeidőkben szocializálódott beteg és orvos számára is nagyon új. Furcsa és sokszor nehezen betartható. Bár kétségtelenül az egészségügy a betegről szól, ám jelen helyzet nemcsak nekik nehéz, hanem nekünk is – nyilatkozta dr. Dankó Alpár, a kistérségi orvosi ügyelet vezetője a megváltozott körülményekről. A járvánnyal kapcsolatban hozzátette, a jelenlegi helyzet talán drámaibb, mint tavasszal volt, gyakorlatilag bárki, bárhol potenciális fertőzőforrásként léphet fel. Az egészségügyi ellátásban ehhez kell alkalmazkodni, ahogy a szociális életben, úgy az egészségügyben is csökkenteni kell a fizikai kontaktusok számát. Ennek figyelembevételével működik a központi orvosi ügyelet is.

Négy eljárásrend szerint intézkednek az ügyeletet ellátó orvosok. A betegnek mindenekelőtt telefonon kell értesítenie az ügyeletet, higgadtan és nyugodtan kell tájékoztatnia az orvost panaszairól, állapotáról. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy a panaszok alapján nem indokolt azonnali intézkedés, akkor telefonon keresztül utasításokat ad a betegnek, melyek betartásával javul az állapota. Dr. Dankó Alpár kiemelte, sokan szkeptikusak a telefonon történő diagnosztizálással. Hozzátette, bármilyen az egészségi állapotban történő változás esetén értesíteni kell az ügyeletet. Azonban megnyugtat mindenkit, ez az eljárás tökéletesen működik.

Dr. Dankó Alpár elmondta, az új körülmények új kihívást jelentenek az egészségügyi szakemberek számára, ezért a betegek megértését kéri (Fotó: Archív / Rosta Tibor)

Második eljárásként a beteget panaszai és egészségügyi állapotára való tekintettel berendelheti az orvos az ügyeleti rendelőbe. Ebben az esetben a beteg csak egyedül tartózkodhat az ügyelet területén, gyermek, idős vagy felügyeletre szoruló beteg esetén pedig csak egy képviselő. Harmadik eljárásrend szerint az ügyelet kivonulhat a beteg otthonába, ez azonban csak tartósan fekvőbeteg és sérültek ellátása esetén lehetséges.

A negyedik eljárásrend szerint az orvos értesíti a mentőt, ez a legsúlyosabb, kórházi ellátásra szoruló, esetleg életveszélyes esetekben történik. Dr. Dankó Alpár elmondta, a megváltozott körülmények miatt a betegek türelmét kérik. Hozzátette, az ügyelet ellátás működik, mindenre van egy vészforgatókönyv, amely nem engedi, hogy a rendszer összeomoljon.

Oravecz Nóra, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke elmondta, egy beteg sem marad ellátás nélkül.
– A jelenlegi helyzetben mindennél fontosabb embertársaink egészségének védelme. A központi orvosi ügyelet bár az eddigi körülményektől eltérően, de továbbra is működik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy beteg se maradjon ellátás nélkül – nyilatkozta Oravecz Nóra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.