- hirdetés -

Vannak a koronavírus okozta betegség gyógyítására különböző módszerek, de amíg nincs biztos hatású vakcina, a vérplazmában levő antitestek segíthetnek a betegeknek a gyógyulásban.

Az új koronavírus megbetegedés kezelésére jelenleg nem állnak rendelkezésre specifikus gyógyszerek és oltás sem, ezért kerülhetett sor a passzív immunizálást használó terápia alkalmazására. A passzív immunizálás lényege, hogy a már meggyógyultak szervezetéből a betegség alatt immunválaszként termelődött ellenanyagot nyerik ki és használják fel. A plazmatranszfúziós eljárás nem a megelőzésben, hanem a gyógyításban nyújthat segítséget, mivel kívülről juttatnak a szervezetbe antitesteket, amelyek alapvetően akkor tudnak hatni, ha a vírus jelen van a páciens szervezetében. A vakcina megjelenéséig az antitest-terápia nagy segítséget jelenthet a COVID-19 gyógyításában, hiszen támogatja a szervezet SARS-CoV-2 vírus elleni harcát.

A magyar COVID-19 fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személy jelentkezését kéri és várja. Segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő!

Az orosházi Véradó Állomás vezetője, dr. Méhes Marietta elmondása szerint városunkból még nem jelentkeztek náluk leendő plazmadonorok.

Véradók mellett plazma donorokra is nagy szükség van (Fotó: OrosCafé)

– Tudni kell, hogy ha valaki jelentkezik, rendelkeznie kell PCR teszttel, amely igazolja, hogy a fertőzésen átesett és már legalább 21 napja tünetmentes. Ekkor jöjjön a véradóba, ahol levesszük a vizsgálathoz szükséges mintákat, melyeket el is küldünk Budapestre. Amennyiben a jelentkező alkalmas plazmadonornak, behívják plazma adásra. Az orosházi donoroktól Szegeden veszik le a plazmát. Természetesen a plazmadonorok anyagi ellenszolgáltatásban részesülnek, mely az idejüket, az utazási költségeiket, stb. kompenzálja. Bármelyik napon, de leginkább véradó napokon várjuk a jelentkezőket, akik segíteni szeretnének beteg honfitársaikon – foglalta össze dr. Méhes Marietta.

A fentiekhez kapcsolódó információ, hogy Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezete véradó napot tart az orosházi Véradó Állomáson. November 26-án (csütörtök) 8-12 óráig, december 1-én 8-12 óráig, december 3-án 12-18 óráig várják a segíteni vágyó véradókat. A dec. 3-i véradáson résztvevők az orosházi méhészek mikuláscsomagját kapják a diák mézkirálynőtől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.